ГоловнаСвіт

Парламент Таїланду заборонив екс-прем'єрці займатися політикою

Заборона буде чинною п'ять років

Парламент Таїланду заборонив екс-прем'єрці займатися політикою
Йинглак Чиннават
Фото: EPA/UPG

Парламент Таїланду сьогодні оголосив імпічмент колишній очільниці уряду країни Їнглак Чиннават. Згідно із законами країни, тепер екс-чиновниця не має права на політичну діяльність протягом 10 років.

Чиннават також висунуть звинувачення в тому, що під її керівництвом уряд закуповував рис у фермерів за завищеними цінами. У цій справі їй загрожує до 10 років в'язниці, повідомляє ВВС.

Голосування пройшло сьогодні вранці і тривало понад годину. За імпічмент проголосували 190 депутатів, 10 виступили проти, вісім утрималися. Решта бюлетенів визнали недійсними. Так парламентарі показали, що відставлений прем'єр не переконала їх у своїй невинуватості у справі про закупівлю рису.

Раніше Національна антикорупційна комісія (НАК) подала доповідь, у якій звинуватила екс-прем'єрку в халатності під час виконання програми рисової застави. На думку НАК, у цій схемі була корупційна складова, втрати таїландського бюджету від дій екс-прем'єрки оцінили в кілька мільярдів доларів.

Нагадаємо, в травні 2014 року суд змістив Їнглак Чиннават із посади в.о. прем'єр-міністра. Суд постановив, що вона порушила Конституцію країни 2011 року, коли перевела голову Ради національної безпеки Тавіла Плієнсрі на іншу посаду. Замість нього на посаду призначили родича Чиннават.

22 травня армія Таїланду здійснила в країні військовий переворот. Військове командування також оголосило про введення в країні комендантської години. Рішення ухвалили після масових акцій протесту в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram