ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Правозахисники визнали Олега Навального політв'язнем

Прокуратура домагається посилення вироку братам Навальний

Правозахисники визнали Олега Навального політв'язнем
Олег Навальный
Фото: EPA/UPG

Правозахисний центр "Меморіал" визнав політв'язнем Олега Навального - брата опозиціонера Олексія Навального, а позбавлення його волі у справі "Ів Роше" - незаконним.

Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті правозахисної організації

Правозахисники вважають переслідування братів Навальних політично вмотивованим. "На нашу думку, у діях Навальних відсутній склад злочину. Це була звичайна господарська діяльність, суперечки у зв'язку з якою могли і мали вирішуватися в цивільно-правовому порядку", - зазначили в "Меморіалі".

В організації додали, що додатковою підставою для того, щоб вважати Олега Навального політв'язнем, є і обставини оголошення вироку. "Його перенесення, а потім оприлюднення тільки резолютивної частини, взяття Олега Навального під варту за відсутності повного тексту вироку і до його набуття законної чинності, всупереч прямій забороні застосовувати утримання під вартою до обвинувачених в економічних злочинах", - підкреслили правозахисники.

Вирок братам Навальним оприлюднили 30 грудня 2014 року. Олега Навального визнано винним у розкраданні і легалізації грошових коштів компанії "Ів Роше" і "багатопрофільної процессинговой компанії", його засудили до 3,5 років в'язниці.

Олексія Навального за тим самим обвинуваченням засудили до 3,5 років умовного ув'язнення. Крім того, Навальні мусять виплатити по 500 тис. рублів штрафу кожен. Захист Навальних опротестував вирок, вимагаючи виправдати їх. Апеляцію подала і прокуратура. Обвинувачення вважає вирок занадто м'яким.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram