ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російські режисери просять дозволити нецензурну лексику в кіно

Михалков і Бондарчук наполягають, що мат є частиною нематеріальної культурної спадщини

Російські режисери просять дозволити нецензурну лексику в кіно
Михалков
Фото: EPA/UPG

Російські режисери надіслали прем'єр-міністрові РФ Дмитру Медведєву лист із проханням дозволити нецензурну лексику у фільмах і присвоювати їм обмеження "18+".

Про це повідомляє ТАСС із посиланням на слова режисера Федора Бондарчука.

Бондарчук пояснив, що режисери просять внести необхідні поправки в чинне законодавство. У листі, як повідомляє ТАСС, це обґрунтовано уможливленням "видачі прокатного посвідчення з віковим обмеженням "18+" для фільмів, які з метою реалізації художнього задуму можуть містити нецензурні висловлювання".

Також документ підписали такі режисери, як Микита Михалков, Олег Табаков, Карен Шахназаров, Сергій Мірошниченко та Володимир Хотиненко. Вони вважають, що "нецензурна лайка" є частиною нематеріальної культурної спадщини. Вона, як зазначено у зверненні, використовувалася для "посилення емоційного забарвлення подій на екрані" і для показу правдивості образу героя.

Відповідно до російського законодавства, фільм не може отримати прокатне посвідчення, якщо картина містить нецензурну лайку. Наприклад, через неї був ускладнений прокат фільму режисера Андрія Звягінцева "Левіафан". Продюсер фільму Олександр Роднянський у липні 2014 року розповів, що прокатне посвідчення отримано, але фільм доведеться або переозвучувати, або "запікувати" нецензурну лексику. Картина 12 січня 2015 року перемогла в номінації "Найкращий зарубіжний фільм" на премії "Золотий глобус".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram