ГоловнаСвіт

Парламент Туреччини відмовився судити екс-міністрів, причетних до корупції

Парламент Туреччини відмовився судити екс-міністрів, причетних до корупції
Парламент Турции
Фото: EPA/UPG

Парламент Туреччини (меджліс) відмовився притягувати до суду чотирьох колишніх міністрів, які залишили свої посади на хвилі резонансного корупційного скандалу, до якого були причетні також їхні сини.

Про це повідомляє euronews.

Під час таємного голосування більшість депутатів виступили проти передачі справ екс-міністрів Муаммера Гюлера, Егемена Багиша, Зафера Чаглаяна і Ердогана Байрактара у Вищу судову раду, яку скликають для розгляду звинувачень на адресу діючих і колишніх членів кабінету.

На вулицях Стамбула рішення парламенту сприйняли скептично, заявивши, що тим самим законодавці дали зрозуміти суспільству, що крадіжки тепер законні. Крім того, прості турки впевнені, що владна партія ухвалила рішення під тиском президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

У грудні 2013-го поліція Туреччини провела велику антикорупційну операцію. За підозрою в махінаціях на державному тендері, у перевищенні посадових повноважень і хабарництві було заарештовано десятки людей: бізнесменів, чиновників вищого рангу і їхніх родичів. Під підозрою опинився також син нинішнього голови держави Ердогана. Однак восени 2014 року генпрокуратура Стамбула постановила, що "для кримінального переслідування обвинувачених немає підстав". Тепер непідсудними виявилися і міністри.

Ердоган, на той момент прем'єр-міністр, відповів на дії поліції масовими звільненнями поліцейських і суддів. Сам він стверджував, що це було зроблено в рамках кампанії викорінення підривної діяльності "паралельної держави". Згодом він спробував заблокувати доступ у Twitter і YouTube, пояснивши заборону на користування цими ресурсами поширенням в них антиурядової інформації. Крім того, тоді Ердоган назвав розслідування справи про корупцію політичною атакою на свою владу, в організації якої він звинуватив організацію "ХІЗМЕТ" на чолі зі своїм колишнім союзником, проповідником Фетхуллахом Ґюленом, який мешкає у США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram