ГоловнаСвіт

Росія і США припиняють співпрацю в охороні ядерних об'єктів

США з 1993 року витратили близько $2 млрд на підвищення рівня захисту російських ядерних об'єктів

Росія і США припиняють співпрацю в охороні ядерних об'єктів
архив
Фото: sevastopol.su

Росія відмовилася від допомоги США в забезпеченні безпеки ядерних об'єктів на своїй території.

Про це пише The Boston Globe із посиланням на документ, що потрапив у руки видання.

Відповідний документ підписано 16 грудня 2014 р. за підсумками зустрічей американських і російських представників у Москві. За версією видання, у зустрічах загалом брали участь більш ніж 40 осіб з обох сторін, зокрема представники Пентагону і Держдепу, а з російської сторони - чиновники, які відповідають за ядерну безпеку: починаючи з демонтажу обладнання з підводних човнів, закінчуючи контролем за озброєнням.

"Під час проведених бесід, про які публічно не повідомлялося раніше, росіяни повідомили американців, що вони відмовляються від допомоги США в охороні своїх найбільших складів збройового урану і плутонію", - зазначає видання.

Росія оголосила про присвоєння ядерних об\'єктів у Криму

"Декларація поклала кінець співпраці в цій сфері, що стала одним із прикладів найбільш успішної взаємодії між державами, які були противниками за часів "холодної війни", - йдеться в статті.

Колишній сенатор-демократ Сем Нанн, автор програми "спільного зменшення загрози" 1990-х років, заявив, що таким чином серйозно збільшується ризик терористичного акту з катастрофічними наслідками.

Газета повідомляє, що, починаючи з 1993 року, США вклали близько $2 млрд у проект підвищення рівня захисту російських ядерних об'єктів.

Видання зазначає, що на забезпечення ядерної безпеки в Росії 2015 року планували виділити додаткові $100 млн, а численні програми були розраховані до 2018 року.

Раніше, в листопаді 2014 року, Росія відмовилася брати участь у міжнародному саміті з ядерної безпеки 2016 року, про що заздалегідь повідомила США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram