ГоловнаСвіт

Більшість французів хочуть передати "Містраль" Росії, - опитування

Французи побоюються, що відмова передати вертольотоносець РФ матиме негативні наслідки

Більшість французів хочуть передати "Містраль" Росії, - опитування
"Мистраль"
Фото: lenta.ru

Більшість жителів Франції (64%) висловлюються за те, щоб передати вертольотоносець типу "Містраль" Росії.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Французьким інститутом громадської думки (Ifop), інформує газета La Tribune.

Крім того, 75% учасників опитування впевнені, що відмова Парижа виконати поставку кораблів не може будь-яким чином сприяти врегулюванню кризи в Україні. "Французьке суспільство вкрай рішуче налаштоване у цій темі, особливо люди, старші за 35 років", - зазначив глава відділу політичних досліджень Ifop Дам'єн Філіппо.

Французи припускають, що відмова Парижа передати вертольотоносець Москві насамперед негативно вплине на кораблебудівну галузь країни. Таку думку висловили 77% опитаних. Крім того, вони вважають, що це рішення матиме серйозні проблеми у довгостроковій перспективі. Так, 72% респондентів заявили, що може постраждати вся оборонна промисловість.

Крім того, більшість французів вважає, що невиконання контракту зіпсує репутацію Франції і зіграє на руку її конкурентам, зокрема США і Великобританії.

14 січня високопоставлене джерело в Міноборони Росії заявило, що контракт із Францією на поставку вертольотоносця типу "Містраль" можуть розірвати, якщо перший корабель - "Владивосток" - не передадуть до кінця січня. 13 січня Москва звернулася до військового відомства Франції з офіційним проханням роз'яснити ситуацію, що склалася навколо вертольотоносця "Владивосток", який мали передати ще на початку листопада 2014 року. Французька сторона відмовилася від коментарів.

19 січня повідомлялося, що Росія в лютому зажадає від Франції виплату штрафу за зрив поставок "Містралю".

25 листопада 2014 року президент Франції Франсуа Олланд призупинив поставку Росії першого вертольотоносця "Містраль", пославшись на позицію Кремля щодо української криги.

Контракт на будівництво двох вертольотоносців типу "Містраль" вартістю €1,2 млрд уклали між "Рособоронекспортом" і французькою компанією DCNS у червні 2011 року. Постачання першого корабля ("Владивосток") планувалося на 1 листопада 2014-го, другого ("Севастополь") - на 1 листопада 2015 року. Сума недодержок та штрафів у разі відмови від передачі вертольотоносців може сягнути €3 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram