ГоловнаСвіт

62% росіян заявили про настання економічної кризи у країні

Кожен третій росіянин відчув погіршення свого матеріального становища за останні півроку

62% росіян заявили про настання економічної кризи у країні
Фото: EPA/UPG

Майже дві третини жителів Росії (62%) вважають, що країна вже переживає економічну кризу, хоча на їхньому матеріальному становищі це поки не позначається.

Про це повідомляє фонд "Громадська думка".

Згідно з результатами опитування, найчастіше ознаки кризи бачать жителі Москви (70%) та міст із чисельністю населення від 50 до 250 тис. осіб (71%).

У першу чергу респонденти, котрі говорять про кризу, вказують на зростання цін, інфляцію (40%), зниження рівня життя людей (12%), безробіття та скорочення на роботі, спад в економіці (по 6%), зниження ціни на нафту (2%). Кожен десятий (10%) звертає увагу на падіння курсу рубля і зростання курсів євро та долара.

Серед інших кризових симптомів 3% учасників опитування сказали про зовнішньополітичні проблеми ("економічна блокада", "співробітництво з іншими країнами порушено", "санкції нас зачепили").

При цьому, за підсумками опитування ФГМ, проведеного 28 грудня у 43 суб'єктах РФ, 58% росіян говорять про незмінність свого матеріального становища в останні півроку. Практично кожен третій (32%) повідомив про погіршення ситуації, 9% - про поліпшення.

У найближчі півроку 39% респондентів розраховують на стабільне матеріальне становище своєї родини. Понад чверть (28%) росіян припускають, що їх становище погіршиться, а 12% сподіваються на поліпшення ситуації.

Раніше Росстат повідомив, що за підсумками четвертого кварталу 2014 року споживча впевненість росіян обвалилася. Індекс споживчої впевненості, що відображає сукупні споживчі очікування населення, в четвертому кварталі знизився на 11 процентних пунктів і склав мінус 18% проти мінус 7% у третьому кварталі, мінус 6% у другому і мінус 11% у першому кварталі 2014 року.

Майже 40% росіян, опитаних Росстатом, очікують, що економічна ситуація в Росії змінюватиметься на гірше, при цьому негативні зміни в матеріальному добробуті відчули понад третина опитаних.

Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозує падіння російської економіки у 2015 році на 5%. Колишній прогноз банку, опублікований у вересні, припускав зниження російського ВВП на 0,2% у 2015 році.

Опитування проводилося 10-11 січня серед 1500 осіб у 100 населених пунктах 43 суб'єктів Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram