ГоловнаСвіт

Росія заплатила $60 млн американському PR-агентству за поліпшення іміджу в США, - ЗМІ

Американські піарники розірвали контракт з Росією на тлі подій в Україні

Росія заплатила $60 млн американському PR-агентству за поліпшення іміджу в США, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Росія заплатила $60 млн американському PR-агентству за поліпшення іміджу за кордоном.

Про це йдеться у статті "Путінський Вашингтон", опублікованій американським журналом Politico

"...якщо в Росії і є якісь друзі у Вашингтоні, крім Рорабакера, то їм здебільшого офіційно за це платять - маса поверхових і неефективних піарників і лобістів, які протягом останніх років старанно наводили глянець на російський імідж, отримуючи за це мільйони", - йдеться в статті.

Як пише Politico, "Ketchum, гігантське PR-агентство, що фінансується російським урядом, за даними офіційного звіту, за останні дев'ять років отримало від Кремля більш ніж $60 млн". При цьому наголошено, що "сьогоднішнє ставлення до Росії ще гірше, ніж воно було 2006 року, коли зав'язувалася співпраця з Ketchum. Американці тільки знизували плечима, коли під час президентської кампанії 2012 року кандидат від республіканців Мітт Ромні назвав Росію американською геополітичною проблемою номер один". Згідно з результатами нещодавнього опитування CNN, на який посилається американський журнал, 69% американців сприймають Росію як загрозу. У статті Politico також наголошено, що зараз, "коли країна застосовує силу, щоб повернути собі колишні території, придушує будь-які прояви інакодумства в суспільстві і займається бізнесом з таким рівнем корупції, який буває хіба що в бананових республіках, сама реальність не дає ходу успішному піару".

Наголошено, що Ketchum допустили до вищих ешелонів влади за посередництва прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова. Останній "вибрав Ketchum для роботи на саміті G8 у Санкт-Петербурзі 2006 року. Слід було підправити імідж Росії після того, як у розпал зими "Газпром" перекрив подачу природного газу в Україну. Пєсков разом з іншими підкованими в політтехнології членами адміністрації Путіна зрозумів, що допомогти їм зможе створення іміджу в західному стилі. І агентство Ketchum виправдало надії на G8: записувало подкасти, організовувало інтерв'ю та спілкування з американськими аналітичними центрами й офіційними особами - все для того, щоб Росія постала в більш вигідному світлі. Пєсков був такий задоволений, що підписав із Ketchum великий контракт з метою "полегшити діалог і відносини між Російською Федерацією і представниками уряду та засобів масової інформації Сполучених Штатів".

Контракт агентства Ketchum із "Газпромом" було розірвано минулого літа. Фірма зберегла російський офіс, однак, як заявив нещодавно представник Ketchum Politico Magazine: "Поточна геополітична ситуація створює досить складні умови для розробки PR-програми економічного поступу Росії, тому поки що ми не плануємо жодної діяльності в США".

У статті також йдеться про те, що єдиним союзником президента РФ Володимира Путіна й апологетом Росії у Вашингтоні є конгресмен-республіканець Дана Рорабакер (Dana Rohrabacher), який познайомився з російським лідером у 1990-х роках. Зараз Рорабакер очолює підкомітет Конгресу у закордонних справах в Європі, Євразії та із виниклих загроз.

Зазначають, що "в Конгресі він виступає надійним захисником російського погляду, чи то питання розширення НАТО ("не найпродуманіший крок на шляху поліпшення відносин з нашим колишнім ворогом"), чи то недоцільність економічних санкцій ("замість того, щоб іти на такі заходи, нам слід було б докласти всіх можливих зусиль для налагодження діалогу"), чи поточні військові дії в Україні, які, як стверджує Рорабакер, принаймні почасти форсовано Заходом ("я не вважаю правомірним звалювати всю провину на Росію"). При цьому наголошено, що у Вашингтоні цю позицію сприймають "як послідовну, якщо не сказати переконливу".

"Я думаю, що якби нас і Росію об'єднувала тісніша співпраця, ми могли б уникнути відносин, які зараз на мілині", - говорить Рорабакер, котрий все ж визнає за Путіним "багато недоліків", але вважає, що США "не слід намагатися повставати проти нього".

"Протягом багатьох років ми зводили до мінімуму сфери співробітництва, одночасно докладаючи максимальних зусиль до того, щоб Росія бачила в нас потенційного агресора", - зазначає він.

Відносини між США і Росією загострилися на тлі насильницької анексії Криму Росією, а також через підтримку, яку Москва надає проросійським сепаратистам на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram