ГоловнаСвіт

У Гонконгу лідерів студентських протестів звинуватили в підбурюванні до демонстрацій

Гонконгські студенти досі вимагають демократизації виборів

У Гонконгу лідерів студентських протестів звинуватили в підбурюванні до демонстрацій
Демонстранты в Гонконге
Фото: EPA/UPG

Поліція Гонконгу у п'ятницю офіційно звинуватила трьох лідерів студентських протестів у підбурюванні до проведення незаконних зборів.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Десятки протестувальників з жовтими парасольками, що стали символами протестного руху Occupy Central, зібралися біля будівлі поліцейського відділку перед тим, як туди увійшли обвинувачені. Мітингувальники вигукували "Я хочу загальне виборче право" і "Підтримайте студентів".

Згідно з повідомленням студентської групи Scholarism у Facebook, лідери студентських протестів - Оскар Лай, Агнес Чоу і Дерек Лем (Oscar Lai, Agnes Chow and Derek Lam), яким висунули звинувачення, змогли покинути поліцейський відділок вже через дві години. Тим часом, 18-річний лідер Scholarism Джошуа Вонг (Joshua Wong) залишається під вартою в поліції. Йому висунули аналогічні звинувачення раніше в січні.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки у 1997 році. При цьому поообіцяли, що Гонконг протягом наступних 50 років зберігатиме свої великі комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "одна країна, дві системи". Пекін, однак, в останні місяці все активніше втручається у справи Гонконгу. Студенти та активісти Occupy Central вимагають провести у 2017 році в Гонконгу прямі вільні вибори глави місцевої адміністрації, якого раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія виборців. У червні протестувальники провели десятиденний онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тисяч осіб і який Пекін назвав таким, що не набув чинності.

У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всіх кандидатів на виборах 2017 року спочатку має схвалити урядовий комітет. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії. 11 грудня в Гонконгу повністю розібрали табір демонстрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram