ГоловнаСвіт

У Пакистані натовп атакував французьке консульство

Пакистанські релігійні лідери обурені карикатурами на пророка Мухаммеда

У Пакистані натовп атакував французьке консульство
Пророк Мухаммед на обложке Charlie Hebdo
Фото: EPA/UPG

У місті Карачі на півдні Пакистану розлючений натовп атакував консульство Франції, щоб помститися за карикатури на пророка Мухаммеда в сатиричному журналі Charlie Hebdo.

Про це повідомляє BBC News.

Більшість протестувальників є членами організації "Ісламі Джаміат-і-Талаба" - Ісламської спілки студентів. На шляху учасників акції були поліцейські заслони, проте це їх не зупинило, і вони почали закидати правоохоронців камінням. Щоб розігнати натовп, поліція відкрила стрілянину в повітря і застосувала водяні гармати. У сутичках постраждали поліцейський, фотограф агентства AFP і оператор місцевого телеканалу Capital TV, усіх їх доправили в найближчу лікарню.

Узяти ситуацію під контроль удалося тільки поспішно перекинутим спецпризначенцям. Поліція затримала кількох протестувальників, а інших переконала розійтися. Студенти пообіцяли продовжити протести в іншому місці.

Протести в Карачі почалися у відповідь на заклик релігійних лідерів, які попросили громадян вийти на вулиці і висловити своє ставлення до карикатур на пророка Мухаммеда. У четвер, 15 січня, нижня палата пакистанського парламенту - Національна асамблея - прийняла резолюцію, яка засуджує богохульство Charlie Hebdo. Депутати попросили ООН і ЄС зупинити публікацію карикатур, що ображають почуття мусульман. Парламентаріїв підтримав і міністр у справах релігій Сардар Мухаммед Юсаф, який заявив, що мусульмани не можуть спокійно ставитися до богохульства і що питання про його заборону необхідно винести на порядок денний всіх міжнародних організацій.

У Франції 7 січня брати Саїд і Шеріф Куаші разом зі спільником розстріляли 12 людей у редакції сатиричного журналу Charlie Hebdo в Парижі задля помсти за карикатури на пророка Мухаммеда. Братів Куаші ліквідували через два дні. 9 січня в магазині кошерних продуктів в Парижі Амеді Кулібалі захопив близько 20 заручників і убив чотирьох з них. Він зажадав від поліції залишити в спокої братів Куаші. Під час штурму Кулібалі вбили. День перед тим він застрелив співробітницю поліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram