ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Пентагон відправить 400 військових для підготовки сирійських повстанців

США хочуть підготувати бойовиків сирійської опозиції для протистояння "Ісламській державі"

Пентагон відправить 400 військових для підготовки сирійських повстанців
Американские войска
Фото: Fort Wainwright Public Affairs Office / Flickr

Пентагон планує відправити до Сирії понад 400 американських військових, щоб ті тренували сирійських повстанців, котрі протистоять бойовикам терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД).

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на прес-секретаря Пентагону Стіва Воррена.

Наразі бійці сирійської опозиції протистоять як військам президента Башара Асада, так і бойовикам ІД. Поміркована опозиція складається з бійців Сирійської вільної армії, а також невеликих військових угруповань. Однак наразі невідомо, кого конкретно тренуватимуть американці.

За даними агентства, Туреччина, Катар і Саудівська Аравія запропонували проводити підготовку представників помірної сирійської опозиції на своїх територіях.

Пентагон планує за рік навчити до 5000 сирійських повстанців в рамках нової кампанії президента США Барака Обами боротьби з "Ісламською державою". Загалом, за оцінками Міноборони США, для протистояння ісламістам потрібно близько 15 тис. осіб.

Ініціативу Обами розкритикували в Конгресі США. На думку американських політиків, навчання повстанців навряд чи принесе швидкі результати в боротьбі з ісламістами, а крім того зовсім не сприятиме припиненню громадянської війни в Сирії.

19 вересня 2014 року Обама підписав закон, що дозволяє американським військовим озброювати й навчати помірних сирійських повстанців для боротьби з бойовиками ІД. 11 вересня президент США представив нову стратегію боротьби проти ІГ. Він заявив, що не вводитиме в Ірак американські війська, натомість ВПС США посилять інтенсивність повітряних ударів. При цьому Обама повідомив, що Вашингтон передбачає створити і очолити широку коаліцію в боротьбі з бойовиками в Сирії та Іраку.

Бойовики "Ісламської держави" почали наступ на північні і західні райони Іраку та Сирії влітку 2014 року. Екстремісти оголосили про створення "ісламського халіфату" на підконтрольних територіях в Сирії та Іраку. У серпні міжнародна коаліція під егідою США почала операцію проти ІД в Іраку. У вересні держави-партнери почали завдавати повітряних ударів по цілях ІД в Сирії.

Громадянська війна в Сирії триває з березня 2011 року. Війська, підконтрольні Башару Асаду, борються з Вільною сирійською армією, "Ісламською державою", "Фронтом Ан-Нусра" та іншими угрупованнями. За даними ООН, від початку конфлікту загинули понад 200 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram