ГоловнаСвіт

Турецький прем'єр порівняв Нетаньяху з паризькими терористами

У Туреччині заблокували 4 сайти за публікацію карикатури на пророка Мухаммеда

Турецький прем'єр порівняв Нетаньяху з паризькими терористами
Ахмет Давутоглу
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу в четвер порівняв дії прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху до палестинців з нещодавніми терактами у Франції.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами Давутоглу, Нетаньяху скоїв злочини проти людяності, так само як і ті терористи, які влаштували бійню в Парижі.

Глава турецького уряду назвав злочином той факт, що "Нетаньяху, як глава уряду, який скидає бомби на дітей, котрі грають на пляжі в Газі, знищує тисячі будинків, вбиває і наших громадян, які перебували на судні з гуманітарним вантажем в міжнародних водах, скоїв злочини проти людяності".

Пасажирське судно "Маві Мармара", яке згадав Давутоглу, очолювало так звану "флотилію свободи" і йшло з вантажем гуманітарної допомоги до берегів сектору Гази з метою прорвати блокаду. Ізраїльський спецназ штурмував судно, яке відмовилося змінити курс, внаслідок чого було вбито 9 активістів - громадян Туреччини. Цей інцидент ускладнив дипломатичні відносини між Туреччиною та Ізраїлем.

Влада Туреччини засудила напад на редакцію сатиричного журналу Charlie Hebdo в Парижі, проте також попередила, що зростання ісламофобії в Європі може обернутися заворушеннями. Давутоглу також брав участь у марші солідарності з жертвами терактів, що пройшов у Парижі 11 січня.

Давутоглу також розкритикував, світську турецьку газету Cumhuriyet за публікацію уривків з останнього випуску французького сатиричного тижневика Charlie Hebdo. При цьому він підкреслив, що свобода преси не поширюється на образу релігійних цінностей - злочин, який карається позбавленням волі в Туреччині. На обкладинці останнього випуску Cumhuriyet була опублікована карикатура на пророка Мухаммеда зі сльозою і табличкою "Я - Шарлі" в руках, аналогічна до зображення на обкладинці останнього випуску Charlie Hebdo. Турецький суд згодом наказав заблокувати чотири новинні сайти, на яких було опубліковано зображення.

Нагадаємо, 7 січня ісламісти влаштували бійню в центрі Парижа в будівлі редакції сатиричного журналу Charlie Hebdo. Унаслідок теракту загинули 12 людей, вісім з них - журналісти. Ще 11 осіб отримали поранення. Терористів, братів Куаші вбили 9 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram