ГоловнаСвіт

У Грозному проведуть акцію проти образ пророка Мухаммеда в ЗМІ

Представники духовенства Чечні вважають тероризм спробою підняти хвилю антиісламських виступів

У Грозному проведуть акцію проти образ пророка Мухаммеда в ЗМІ
Пророк Мухаммед на обложке Charlie Hebdo
Фото: EPA/UPG

У столиці Чечні Грозному вирішили провести акцію протесту проти публікацій у ЗМІ, які ображають пророка Мухаммеда.

Про це повідомляє

прес-служба глави Чечні Рамзана Кадирова й уряду республіки.

За даними прес-служби Кадирова, в акції візьмуть участь кілька сотень тисяч осіб. Мета заходу - висловити протест "у зв'язку з публікаціями в західних ЗМІ матеріалів, які мають на меті образити пророка Мухаммеда".

Очікують, що в заході також візьмуть участь відомі релігійні діячі з інших регіонів Росії. Дата і місце проведення акції в повідомленні прес-служби уряду Чечні не вказані.

У прес-службі зазначили, що ініціатором акції виступило духовенство Чечні.

"При цьому представники духовенства висловлюють думку, що ці події є провокацією, що має на меті підняти нову хвилю антиісламських виступів. Вони також засуджують будь-які дії, які прямо або побічно ображають Посланника Аллаха (мир йому)", - підкреслили в прес-службі чеченського уряду.

Напередодні, 13 січня, уповноважений з прав людини в Чечні Нурді Нухажієв заявив, що

політика французького сатиричного журналу Charlie Hebdo є однією з причин, через що спалюють і оскверняють мечеті і церкви.

"Шарлі Ебдо" впродовж років провокував радикалів. Кілька років тому у вікно редакції вже кидали пляшку із пальною сумішшю. Можна також навести десятки прикладів, коли спалюють і оскверняють храми. І політика таких видань, як "Шарлі Ебдо" - одна з причин цих випадків", - наголосив він.

Крім того, на обкладинці нового номера Charlie Ebdo, який надійшов у продаж сьогодні, опубліковано карикатуру на пророка Мухаммеда: бородатий чоловік на зеленому тлі, в білих шатах зі сльозою на очах; у руках він тримає табличку "Я - Шарлі" (Je suis Charlie); зверху над людиною написано "Все прощено". Тираж журналу становив 3 млн екземплярів замість звичайних 60 тис.

Напад на редакцію журналу Charlie Hebdo в центрі Парижа відбувся 7 січня 2015 року об 11:30 за місцевим часом. У приміщення редакції увірвалися брати Саїд і Шеріф Куаші і відкрили вогонь з автоматів Калашникова. У результаті атаки загинули 12 людей, серед них один поліцейський. Згодом, 9 січня, поліція ліквідувала їх. 9 січня також стався напад на кошерний супермаркет у Парижі. Терорист Амеді Кулібалі з двома автоматами Калашникова увірвався в магазин і взяв заручників. Він зажадав від поліції залишити в спокої братів Куаші. Під час штурму Кулібалі вбили. До цього злочинець устиг застрелити чотирьох заручників. Згодом з'ясували, що саме Кулібалі надав братам Куаші зброю для нападу на редакцію Charlie Hebdo.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram