ГоловнаСвіт

Учасники антиурядових акцій в Бангладеш підпалили автобус: 4 жертви

У Бангладеш вже другий тиждень триває політична криза

Учасники антиурядових акцій в Бангладеш підпалили автобус: 4 жертви
Беспорядки в Бангладеш
Фото: EPA/UPG

У Бангладеш чотири пасажири автобуса згоріли живцем в середу після того, як учасники антиурядових демонстрацій кинули в цей транспортний засіб "коктейль Молотова".

Як повідомляє агентство Рейтер, таким чином кількість загиблих у результаті загальнонаціональних акцій протесту, які тривають в країні вже близько 10 днів, зросла до 18 осіб.

Остання політична криза вибухнула в Бангладеш 5 січня, в річницю торішніх спірних виборів. Головна опозиційна Націоналістична партія Бангладеш (НПБ), яка бойкотувала голосування у 2014 році, закликала до проведення антиурядових демонстрацій у спробі змусити уряд прем'єр-міністра Шейха Хасіні Вазед провести нові загальні вибори під наглядом тимчасового безпартійного уряду.

Посаду прем'єр-міністра вже протягом 23 років (з перервою у два роки) обіймають по черзі то Хасін Вазед, то лідер НПБ Бегум Халед Зія. При цьому колишній і нинішній прем'єри постійно ворогують.

У поліції заявили, що у зв'язку з нападом на автобус було заарештовано вісім активістів "Ісламі Чатрі Шібірь" - студентського крила ісламістської опозиційної партії "Джамаат-і-Ісламі". 10 з 50 осіб, котрі були в автобусі на момент нападу, госпіталізовані в критичному стані.

У ніч на вівторок, 13 січня, одного з радників Бегума Халеда Зії - Ріаза Рахмана - застрелили, а його автомобіль - спалили.

У Бангладеш колишнього главу владної партії засудили до страти

Ріаз повертався із зустрічі з Халедою, яка стверджує, що поліція утримувала її у власному офісі у столиці Дацці більш ніж тиждень. Уряд, однак, заперечує, що лідера опозиціонерів утримують проти її волі і стверджує, що вона може вільно покинути приміщення.

США засудили напад на Рахмана. "Немає жодних підстав для настільки обурливих і боягузливих актів у демократичному Бангладеш", - сказала заступник прес-секретаря Держдепартаменту США Марі Харф.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram