ГоловнаСвіт

Європарламент закличе країни ЄС надати Україні зброю

Більшість політичних груп ЄП не мають наміру визнавати ДНР і ЛНР терористичними організаціями

Європарламент закличе країни ЄС надати Україні зброю
Европарламент
Фото: EPA/UPG

Європарламент закличе країни ЄС надати Україні зброю через відсутність обмежень на такі поставки.

Про це йдеться в тексті спільної резолюції Європарламенту щодо Україні, опублікованій на офіційному сайті ЄП.

"Європарламент нагадує, що 16 липня Рада ЄС скасувала ембарго на постачання зброї Україні, і таким чином наразі немає жодних заперечень, в тому числі правових обмежень для держав-членів надавати озброєння України, зокрема, на підставі договору про оренду", - йдеться в тексті резолюції.

"Європарламент вважає, що ЄС має вивчити способи підтримки українського уряду для зміцнення оборонного потенціалу України та захисту її зовнішніх кордонів,

ґрунтуючись на досвіді трансформації збройних сил країн-членів ЄС, які входили в колишню Організації Варшавського договору, особливо в рамках вже наданої навчальної підготовки збройним силам в інших частинах світу", - йдеться в документі.

Також, згідно з документом, ЄП підтримує чинні поставки нелетального обладнання Україні.

В іншому пункті резолюції також наголошується ухвалення Верховною Радою закону, що скасовує позаблоковий статус України.

"Європарламент підтримує президента Петра Порошенка, який заявив, що Україна зараз терміново повинна зосередити увагу на політичних, економічних і соціальних реформах, і зазначив, що вступ до НАТО це питання, яке мають винести на Всеукраїнський референдум, на більш пізній стадії", - йдеться в тексті документа.

У резолюції також підкреслюється, що зближення України з ЄС стоїть окремо від питання вступу в НАТО.

Крім того, згідно з документами, опублікованими на офіційному сайті ЄП, п'ять із шістьох політичних груп (фракцій) ЄП не включили в проект резолюції фразу про визнання терористами організацій "ДНР" та "ЛНР".

Єдиною групою, яка запропонувала таке визначення, стали європейські консерватори. У проекті від своєї групи вони пропонують "звернутися до Ради ЄС щодо того, щоб вона включила Донецьку і Луганську "народні республіки" до переліку терористичних організацій".

Проект від Європейської народної партії (яку раніше вважали лобістом інтересів "Батьківщини" в ЄП) не містить згадок про тероризм, а у проекті соціал-демократів цей термін згадується тільки у критиці українського антитерористичного законодавства.

Зазначимо, що всі ці проекти були підготовлені до теракту у Волновасі. Після нього стало відомо, що президент Європарламенту Мартін Шульц нібито має намір закликати депутатів ухвалити норму про таке визнання.

Резолюцію Європарламенту обговорять в середу 14 січня. 15 січня текст мають ухвалити.

Разом з тим МЗС України далі сподівається на те, що в підсумку пункт про визнання "ЛНР" і "ДНР" терористичними організаціями ухвалять в рамках резолюції щодо України.

"Ми сподіваємося, що консультації у Європарламенті продовжать, хоча наразі цього пункту в документі немає", - сказав у середу прес-секретар МЗС Євген Перебийніс на брифінгу в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram