ГоловнаСвіт

Charlie Hebdo випустив новий номер із пророком Мухаммедом на обкладинці

Тираж номера сягнув 3 млн екземплярів порівняно зі звичайними 60 тисячами

Charlie Hebdo випустив новий номер із пророком Мухаммедом на обкладинці
Фото: EPA/UPG

Черговий номер французького сатиричного журналу Charlie Hebdo - перший після нападу терористів на редакцію - 14 січня надійшов у продаж.

На обкладинці номера розміщено карикатуру на пророка Мухаммеда. Пророка зображено на ній з табличкою "Je suis Charlie" ("Шарлі - це я"), над ним розміщено напис "Tout est pardonné" ("Усе прощено").

Номер випустили рекордним для Charlie Hebdo накладом - 3 млн екземплярів порівняно зі звичайними для видання 60 тисячами, пише yahoo.com. Він вийшов французькою й італійською мовами, а версії іншими мовами, включно з англійською, іспанською й арабською, доступні онлайн. Також заплановано, що цей номер Charlie Hebdo вийде як додаток до найбільшої турецької опозиційної газеті Cumhuriyet.

Усі кошти від нового номера Charlie Hebdo перекажуть сім'ям загиблих у результаті нападу терористів на редакцію.

7 січня брати Саїд і Шериф Куаші напали в редакцію Charlie Hebdo в Парижі - вони зчинили стрілянину, вигукуючи, що збираються помститися за пророка Мухаммеда. Загинули 12 осіб, у тому числі двоє поліцейських і головний редактор Charlie Hebdo.

9 січня братів Куаші вбили в результаті поліцейської спецоперації в передмісті Парижа, де вони переховувалися. Того самого дня заручників у приміщенні магазину з кошерними продуктами захопив Амеді Кулібалі, який вимагав звільнення братів Куаші. Кулібалі ліквідували під час спецоперації зі звільнення заручників, чотирьох із яких він на той момент убив.

Після нападу на редакцію по всьому світу пройшли масові акції на підтримку свободи ЗМІ та на знак солідарності із загиблими і постраждалими під час теракту в Парижі. 11 січня марш проти терору в Парижі зібрав близько півтора мільйона осіб. Участь у марші, крім інших, взяли лідери багатьох країн світу, зокрема і мусульманських.

Журнал Charlie Hebdo видають із перервами з кінця 1960-х. Видання займає антирелігійну позицію і неодноразово публікувало карикатури, що висміюють багато релігій, зокрема і карикатури на пророка Мухаммеда, що вважається образливим в ісламі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram