ГоловнаСвіт

Партія соціалістів Молдови закликала президента розпустити новий парламент

Соціалісти мають намір домагатися денонсації Угоди про Асоціацію з ЄС

Партія соціалістів Молдови закликала президента розпустити новий парламент
Игорь Додон
Фото: profi-forex.org

Найбільша в парламенті Молдови фракція Партії соціалістів закликала президента Ніколає Тімофті розпустити законодавчий орган і провести дострокові вибори, а також заявила про намір домагатися денонсації Угоди про Асоціацію з Євросоюзом.

Про це заявив лідер соціалістів Ігор Додон після минулих консультацій з Тімофті, який почав обговорювати з парламентськими партіями кандидатуру майбутнього прем'єра, інформує ТАСС.

"В умовах, коли три "проєвропейські" партії майже півтора місяця не можуть домовитися про формування владної більшості, сьогодні ми закликали президента розпустити парламент і призначити нові вибори. Нехай народ нас розсудить", - заявив Додон, партія якого отримала за підсумками минулих 30 листопада минулого року виборів 25 з 101 мандата.

Додон підкреслив, що соціалісти домагатимуться денонсації Угоди про асоціацію, підписаної минулого року між Молдовою та ЄС і проведення референдуму щодо зовнішнього вектору країни. "Оскільки жодна з парламентських партій не підтримує нашу позицію, соціалісти не бачать сенсу брати участь в переговорах про формування влади", - сказав він.

Вибори в Молдові практично зберегли колишній розклад у парламенті. Учасники владної останні чотири роки Коаліції проєвропейського правління - Ліберально-демократична, Демократична і Ліберальна партії - отримали разом 55 зі 101 місця. У грудні вони почали переговори про формування нового уряду і керівництва парламенту. У вівторок лідери цих партій визнали, що переговори зайшли глухий кут.

"Після 40 з гаком днів переговорів в такому форматі ми практично нічого не домоглися", - заявив лідер демократів Маріан Лупу. Він вважає, що для виходу з глухого кута до переговорів необхідно підключити опозиційну партію комуністів, яка контролює 21 мандат. З цією позицією погодився також лідер ліберал-демократів Володимир Філат, який нагадав, що "наступного року депутатам належить обирати президента країни, для чого необхідні голоси 61 з 101 депутатів. Це означає, що нам все одно доведеться заручитися підтримкою опозиції в цьому питанні" , пояснив він.

І Філата, і Лупу звинуватили в "пробуксовці" переговорів лідера лібералів Міхая Гімпу, який, за їхніми словами, наполягає на отриманні поста президента під час розділу державних посад.

На думку спостерігачів, майбутня конфігурація влади в Молдові багато в чому залежить від вибору, який зроблять демократи і ліберал-демократи, у яких 42 мандати. Зі свого боку, лідер комуністів, колишній президент Володимир Воронін вважає, що "для конструктивної співпраці в парламенті комуністи повинні отримати керівництво в кількох державних відомствах". Він висловив думку, що "це можуть бути посади віце-голови парламенту, голови Рахункової палати, ЦВК або голови Координаційної ради з телерадіомовлення".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram