ГоловнаСвіт

"Талібан" оголосив про поразку США в Афганістані

Близько 13 тис. іноземних військових залишаться в Афганістані до 2017 року

"Талібан" оголосив про поразку США в Афганістані
ISAF
Фото: EPA/UPG

Представник ісламістського руху "Талібан" Забіхулл Муджахід (Zabihullah Mujahid) оголосив про поразку США і їхніх союзників в Афганістані.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Міжнародні сили сприяння безпеці (ISAF) згорнули свій прапор в атмосфері краху і розчарування, не домігшись нічого істотного", - сказав Муджахід.

За його словами, "деморалізовані війська, створені американцями (ISAF - ред.), будуть завжди зазнавати поразки, як і їхні господарі".

Заява представника "Талібану" прозвучала наступного дня після закінчення місії ISAF в Афганістані. Тим часом передбачають, що в країні ще на два роки залишаться близько 13 тис. іноземних військових, більшість із яких - американці, для виконання місії "Рішуча підтримка" (Resolute Support), яка полягає в підготовці співробітників афганських сил безпеки.

ISAF створили 2001 року для боротьби з талібами в Афганістані. Відтоді в цій країні загинули близько 3,5 тис. іноземних військових, зокрема приблизно 2,2 тис. американців. Тільки за останній рік було вбито 3,2 тис. місцевих громадян і 4,6 тис. афганських військових і поліцейських.

Нагадаємо, у 1996-2001 рр. ісламістський рух "Талібан" керував Афганістаном. За роки існування так званого Ісламського емірату Афганістан "Талібан" узяв під свій контроль близько 90% території країни і витіснив опозиційний "Північний альянс" у прикордонну провінцію Бадахшан. Протягом правління ісламістів у країні діяли норми шаріату, однак після початку американської військової операції в Афганістані талібів усунули від влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram