ГоловнаСвіт

Іспанський король Феліпе VI засудив корупцію у країні

Сестра іспанського монарха чекає суду за податкові злочини

Король Іспанії Феліпе VI у своєму першому різдвяному зверненні засудив корупцію у країні.

Про це повідомляє агентство Рейтер

За словами монарха, перед законом усі рівні.

"Не повинно бути прихильними до тих, хто обіймає відповідальні посади. Державна служба не повинна перетворюватися на засіб збагачення чиновників", - цитує Fox News слова короля. За його словами, викритих у корупції діячів притягнуть до відповідальності.

Феліпе VI порушив тему корупції через два дні після того, як стало відомо, що його сестра - принцеса Крістіна - постане перед судом за податкові злочини. У своїй промові він, однак, не згадав цей випадок. 22 грудня стало відомо, що інфанту Крістіну викликали в суд у справі, пов'язаній з діяльністю некомерційної організації, очолюваної її чоловіком Іньякі Урдангаріном, герцогом Пальма-де-Майоркським.

Олімпійський чемпіон з гандболу Урдангарін також перебуває під слідством і підозрюється в підробці документів, розтраті державного майна, зловживанні службовими повноваженнями і шахрайстві. Слідство підозрює Урдангаріна в причетності до відмивання €6 млн у рамках діяльності некомерційної організації "Інстітуто Ноосі", яку він раніше очолював. Передбачається, що Урдангарін використовував свої зв'язки зі впливовими людьми, щоб отримувати вигідні контракти на організацію великих заходів. При цьому він завищував вартість проектів, а прибуток виводив на банківські рахунки в офшорах. Донья Крістіна на той момент входила до ради директорів організації. Подружжя спільно володіло компанією "Аісон", через яку, за припущеннями слідчих, також відмивалися кошти.

Рішення віддати інфанту Крісіину під суд ухвалили, незважаючи на те, що ані прокуратура, ані податкова інспекція не бачать в її діях складу злочину. Крім того, 16 грудня вона заплатила штраф у розмірі майже €600 тис., щоб компенсувати збитки від фінансових злочинів, які вчинив її чоловік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram