ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

В Алжирі вбито лідера місцевих ісламістів

Експерти розглядають вбивство лідера алжирських бойовиків як серйозний удар по "Ісламській державі"

В Алжирі вбито лідера місцевих ісламістів
Полиция в Алжире
Фото: EPA/UPG

Алжирський спецназ ліквідував Абдельмалека Гурі, лідера угруповання "Джунд аль-Халіфа" (Солдати Халіфату), відповідального за страту француза Ерве Гурделя.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на міністерство оборони Алжиру.

Згідно із заявою Міноборони, Абдельмалека Гурі, також відомого як Халіда Абу Сулейман, вбили у засідці біля Бумердеса, за 50 км на схід від Алжиру. У вересні його угруповання присягнуло на вірність "Ісламській державі". Лідер алжирських ісламістів воював на боці "Збройної ісламської групи" (прагне повалити світський алжирський режим і замінити його ісламською державою) у громадянській війні в 1991-2002 рр., жертвами якої стали близько 200 тис. осіб.

Загалом під час двох спецоперацій, проведених військовими 22 і 23 грудня, ліквідовано п'ятьох терористів, уточнює Algerie Presse Service.

Наприкінці вересня в Алжирі бойовики "Джунд аль-Халіфа" викрали і обезголовили 55-річного Ерве Гурделя. У відеозверненні, на якому зображена страта, кати заявили, що зробили це, щоб покарати Францію за військові дії в Іраку. Декількома днями раніше французькі ВПС завдали перших ударів по території Іраку, що знаходиться під контролем "Ісламської держави". У військовій операції проти бойовиків того ж угруповання в Сирії Париж участі не бере.

Аналітики розцінюють ліквідацію Абдельмалек Гурі як удар по "Ісламській державі" в Алжирі. Так, на думку експертів, вбивство лідера місцевих джихадистів відіб'ється на моральному дусі бойовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram