ГоловнаСвіт

За час війни в Сирії зруйнували 290 пам'яток культури, - ООН

У ПАРЄ запропонували розглядати знищення пам'яток як злочин проти людяності

За час війни в Сирії зруйнували 290 пам'яток культури, - ООН

Під час громадянської війни в Сирії було зруйновано або пошкоджено 290 об'єктів, внесених до списку Всесвітньої культурної спадщини ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на доповідь Навчального та науково-дослідного інституту ООН, презентовану 23 грудня в Женеві.

Згідно з отриманими із супутників даними, 24 об'єкти знищено повністю. Значного збитку завдано 189 об'єктам. Найсильніше постраждали культурні об'єкти в Алеппо і Дамаску, а також археологічні пам'ятники Пальміри і стародавній замок хрестоносців Крак де Шевальє, розташований за 65 кілометрів на захід від міста Хомс.

Це "тривожне свідоцтво збитків, яких зазнає велика культурна спадщина Сирії. Національні та міжнародні зусилля із захисту цих об'єктів мають бути розширені для того, щоб урятувати якомога більше цього важливого для людства спадку", - йдеться в доповіді ЮНЕСКО.

Комісія Парламентської асамблеї Ради Європи з культури, науки, освіти та ЗМІ запропонувала державам-членам Ради Європи розглядати знищення пам'яток як злочин проти людяності "і розробити подальші механізми, щоб піддати зловмисників національному та міжнародному суду".

Громадянська війна в Сирії триває з березня 2011 року. Бойові дії відбуваються між лояльними президентові Башару Асаду військами, воєнізованими формуваннями і збройними повстанцями, серед яких радикальні ісламісти. Жертвами протистояння стали більш ніж 200 тис. осіб.

Торік голова сирійського відомства, яке завідує захистом і збереженням об'єктів старовини і музеїв Сирії, повідомив Рейтер, що десятки тисяч культурних артефактів, що охоплюють період історії тривалістю 10 тисяч років, були вивезені на спеціальні склади, щоб унеможливити мародерство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram