ГоловнаСвіт

Колишнього міністра оборони Бангладеш засудили до страти

Військовий трибунал Бангладеш засудив 13 осіб до страти за звинуваченням у військових злочинах

Колишнього міністра оборони Бангладеш засудили до страти
Фото: http://www.federalpost.ru

Військовий трибунал Бангладеш засудив колишнього міністра оборони країни Сайєда Мохаммада Кайсара до смертної кари за звинуваченням у вбивствах і зґвалтуваннях під час війни за незалежність 1971 року.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

73-річний Кайсар став п'ятнадцятим обвинуваченим у спеціальному суді, організованому в Бангладеш 2010 року для розгляду справ про військові злочини часів війни за незалежність. При цьому 13 із них засудили до смертної кари.

Кайсара визнали винуватим за 14 із 16 пунктів звинувачення, включаючи геноцид, зґвалтування, вимагання, підпали і тортури.

Сам Кайсар відкидає всі звинувачення. Його адвокат Сайєд Мохаммад Шанджахан (Syed Mohammad Shahjahan) уже повідомив журналістів, що його клієнт має намір подати апеляцію.

Опозиційні партії вважають роботу цього суду політично мотивованою, оскільки більшість уже засуджених належали до радикальної ісламістської партії "Джамаат-і-Ісламі". Уряд, однак, наполягає на тому, що суд необхідний задля народного примирення.

Окрім того, міжнародні правозахисні організації стверджують, що суд не відповідає міжнародним стандартам. Уряд натомість заперечує всі звинувачення.

Бангладеш став частиною Пакистану наприкінці британського правління 1947 року, проте 1971 року, після 9-місячної боротьби між бангладеськими націоналістами й індійськими військами, що їх підтримали, з одного боку, і пакистанською армією - з іншого, проголосив незалежність. За деякими оцінками, громадянська війна в Бангладеш забрала життя трьох мільйонів осіб, тисячі жінок були зґвалтовані.

У грудні 2014 року відбулася перша страта у цій справі. Тоді стратили лідера ісламістської опозиційної партії "Джамаат-і-Ісламі" Абдулу Кадера Муллу, раніше визнаного винуватим у військових злочинах. Наприкінці листопада

до страти засудили колишнього голову владної партії Бангладеш.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram