ГоловнаСвіт

КНДР звинуватила США у відключенні сайтів північнокорейських ЗМІ

США і Китай заявили про непричетність до відключення сайтів ЗМІ в КНДР

КНДР звинуватила США у відключенні сайтів північнокорейських ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Влада КНДР звинуватила США у блокуванні роботи північнокорейських ЗМІ.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Напередодні північнокорейські чиновники на умовах анонімності повідомили, що веб-сайти Центрального телеграфного агентства Кореї (ЦТАК) та видання "Нодон сінмун" не працювали протягом дев'яти годин. Вони звинуватили в цьому Вашингтон. У Білому домі і в Держдепі США ці заяви спростували.

У вівторок офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн повідомила, що Китай також ніяк не пов'язаний із відключенням веб-сайтів північнокорейських ЗМІ, інформує Рейтер. За її словами, заяви про можливу причетність Пекіна до цих інцидентів "безвідповідальні, непрофесійні і засновані на спекуляціях журналістів".

Проте низка західних ЗМІ зазначала, що така ситуація могла стати помстою США Північній Кореї за кібератаку на Sony Pictures.

Водночас деякі експерти зазначили, що відключення веб-сайтів в КНДР могло бути пов'язаним з перебоями в системі енергопостачання на території країни.

Тим часом блокування північнокорейських сайтів не потребує великих зусиль, зауважує агентство.

У КНДР всього близько 1000 інтернет-адрес, один інтернет-провайдер і одне з'єднання із зовнішнім світом через Китай. Для внутрішніх онлайн-комунікацій КНДР використовує власну закриту мережу, яка, за словами південнокорейських чиновників, внаслідок відключень не постраждала.

Північна Корея є "однією з найменш пов'язаних країн у світі", сказав Метью Принс, генеральний директор американської компанії CloudFlare, яка, окрім інших послуг, захищає сайти з веб-атак.

Крім того, за словами Джима Коуї, головного наукового співробітника американського центру Dyn, який займається вивченням продуктивності Інтернету, КНДР є однією з найбільш уразливих країн в Інтернеті. "Північна Корея, історично, є досить крихкою", - сказав він після того, як роботу північнокорейських сайтів відновили. За його словами, такі відключення відбувалися і раніше.

Нагадаємо, кінокомпанія Sony Pictures планувала 25 грудня випустити в прокат кінокомедію "Інтерв'ю", у якій йшлося про замах на лідера Північної Кореї Кім Чен Ина. Проте минулого тижня компанія змінила плани у зв'язку з відмовою значного числа кінотеатрів демонструвати фільм. За даними західних ЗМІ, кінотеатрам, які планували показ комедії, погрожували терактами.

Крім того, напередодні релізу фільму на сайт Sony Pictures зазнав масованих атак хакерів, які, як вважають у США, зробила Північна Корея. Пхеньян всі звинувачення відкидає. Разом з тим, північнокорейська влада різко відреагувала на відзняту кінокомедію, розглядаючи її як особисту образу свого керівника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram