ГоловнаСвіт

У Нікарагуа почалося будівництво каналу між Тихим і Атлантичним океаном

Нікарагуанська влада сподівається поліпшити економічну ситуацію в країні і у всій Центральній Америці

У Нікарагуа почалося будівництво каналу між Тихим і Атлантичним океаном
Даниэль Ортега
Фото: EPA/UPG

У Нікарагуа в понеділок, 22 грудня, почалося будівництво нового судноплавного каналу, який з'єднає Атлантичний і Тихий океани.

Про це повідомляє агентство Associated Press.

Водний шлях, який будує китайська компанія HKND Group, має стати альтернативою Панамському каналу. Нікарагуанський президент Даніель Ортега виступив із телезверненням до нації, в якому заявив, що проект повністю змінить економічну ситуацію в Нікарагуа і у всій Центральній Америці (Беліз, Гватемала, Гондурас, Коста-Рика, Панама, Сальвадор). Президент пообіцяв, що під час будівництва збиток для навколишнього середовища буде мінімальним, а саме будівництво дасть роботу майже мільйону жителів країни.

Планується, що канал пролягатиме від гирла річки Бріто на Тихоокеанському узбережжі до гирла річки Пунта-Горда на Атлантичному. Загальна довжина споруди становитиме близько 278 кілометрів, з них 105 кілометрів - по озеру Нікарагуа, глибина - 26-30 метрів, ширина - 230-530 метрів. Загальний час проходження каналу становитиме близько 30 годин. За рік через нього планується пропускати понад п'ять тисяч суден.

Очікується, що новий водний шлях серйозно розвантажить морський трафік у регіоні. Початок експлуатації каналу заплановано на 2019 рік, завершення будівництва - на 2029 рік. Загальна вартість проекту оцінюється у $40 млрд.

Ідея будівництва Нікарагуанського каналу виникла ще у XVI столітті. Наприкінці XIX століття для реалізації проекту були навіть створені кілька компаній, проте їм так і не вдалося зібрати необхідний капітал. Після того, як за допомогою уряду США побудували Панамський канал, який повністю задовольняє потреби світового судноплавства, ідею Нікарагуанського каналу забули. Вона знову набула актуальності наприкінці XX століття, коли Панамський канал перестав справлятися із збільшеним морським трафіком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram