ГоловнаСвіт

Папа Римський звинуватив адміністрацію Ватикану у владності і жадібності

 Папа Римський звинуватив адміністрацію Ватикану у владності і жадібності
Папа Римский Франциск
Фото: EPA/UPG

Папа Римський Франциск на щорічній різдвяній зустрічі жорстко розкритикував адміністрацію Ватикану.

Як повідомляє агентство Рейтер, на зустрічі понтифік звинуватив священиків, єпископів і кардиналів, які управляють Римською курією (сукупність підпорядкованих йому установ, які є центральними органами управління Католицької церкви і держави Ватикан) в тому, що кар'єризм, інтриги і жадібність заразили їх "духовною хворобою Альцгеймера".

Франциск, перший неєвропейський Папа за останні 1300 років, раніше відмовився від багатьох атрибутів своїх повноважень і дав зрозуміти, що має намір домагатися зближення керівництва Церкви з 1,2 млрд католиків. З цією метою він виклав свої пропозиції щодо реформування Римської курії, яка сприяла зреченню від Папського престолу Бенедикта XVI минулого року. Попереднє зречення понтифіка від Папського престолу відбулося ще у XV столітті - Папа Георгій XII відрікся від свого сану у 1415 році.

"Курія маэ змінитися, покращитися. Курія, яка не критикує себе, яка не йде в ногу з часом, яка не намагається покращати, - це хворе тіло", - сказав Франциск.

Він перерахував щонайменше 15 "хвороб і спокус", від "духовного Альцгеймера" серед тих, кого зачарували мирські блага і влада, до "екзистенціальної шизофренії" тих, хто піддався безрадісному, жорстокому мисленню.

За словами понтифіка, деякі в Курії поводяться так, немов вони "безсмертні, імунні або незамінні", очевидно посилаючись на кардиналів, які

пішли на пенсію і залишаються у Ватикані, щоб далі впливати. При цьому він підкреслив, що занадто багато осіб страждають від "суперництва і марнославства"; вищі сани сприяють своїм протеже, а підлеглі підлабузнюються перед начальством для просування кар'єрними сходами; інші розпускають чутки або неправдиву інформацію в ЗМІ.

Тим не менш, Франциск закінчив свій виступ на мажорній ноті. Перш, ніж побажати всім щасливого Різдва, він закликав адміністрацію Ватикану бути радіснішою, зазначивши, що "доза гумору" може зробити багато добра.

Нагадаємо, архієпископа Буенос-Айреса Хорхе Маріо Бергольйо обрано новим Папою Римським 13 березня 2013 року. 19 березня Папа Римський Франциск зійшов на престол. Тепер він мусить вирішити безліч проблем, серед яких як великий скандал навколо священиків-педофілів, так і безліч інших невирішених питань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram