ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія готова збільшити видобуток нафти

Ер-Ріяд прогнозує зростання ціни на нафту

Саудівська Аравія готова збільшити видобуток нафти
Али аль-Наими
Фото: EPA/UPG

Міністр нафти Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі заявив, що королівство збереже рівень видобутку на рівні 9,7 млн барелів на день, "якщо тільки не з'явиться новий клієнт, і тоді ми її посилимо".

Його висловлювання місцевій газеті al-Hayat цитує The Financial Times.

"Якщо ми скоротимо видобуток, що станеться з нашою часткою на ринку? Вона піде іншому виробникові, і ціни на нафту виростуть. Цим виробником може виявитися російський, бразильський, чи американський, або будь-який інший, у кого високі витрати", - сказав аль-Наїмі.

За словами міністра, на тлі зростання поставок нафти з США, збереження рівня видобутку країнами ОПЕК і уповільнення глобального попиту малоймовірно, що нафта знову повернеться до позначок у $100 за барель. При цьому він підкреслив, що Саудівська Аравія поводиться на нафтовому ринку, керуючись виключно економічними, а не політичними міркуваннями, а тому будь-які теорії змови не мають під собою ніяких підстав.

Глава відомства також зазначив, що країни Перської затоки, що мають низьку вартість видобутку, витримають падіння цін на нафту. На його думку, ціни мусять збільшитися у зв'язку зі зниженням видобутку дорогої нафти. Він припустив, що хоча деякі проекти видобутку сланцевої нафти в США будуть рентабельними за ціни у $80-90 за барель, але є й такі, для яких буде достатньо і $20-30.

Нагадаємо, що з червня 2014 року нафта подешевшала майже удвічі, зі $115 до $60 за барель. Наприкінці листопада на саміті ОПЕК, в якій лідерські позиції займає Саудівська Аравія, ухвалили рішення зберегти видобуток на рівні 30 млн барелів на день.

20 грудня, виступаючи на енергетичному форумі в Абу-Дабі, аль-Наїмі звинуватив у ситуації, що склалася, країни, котрі не входять у картель. "Саудівська Аравія та інші країни прагнуть повернути баланс на ринок, проте недостатнє прагнення до співпраці інших країн, поза ОПЕК, поширення невірної інформації і спекуляції ведуть до тривалого падіння цін", - сказав міністр. Він також відкинув звинувачення на адресу його країни у демпінгу і зниження цін на ринку нафти.

На початку грудня держкомпанія Saudi Aramco оголосила про те, що продаватиме січневу нафту зі знижкою для покупців з Азії та США. Зниження цін становило $1,5-1,9 за барель для азійських клієнтів і на $0,1-0,9 - для американських.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram