ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія введе експортне мито на зерно

Ціна на пшеницю в Росії за сезон зросла на 50%

Росія введе експортне мито на зерно
Фото: www.rionegro.com.ar

Уряд Росії запроваджує експортні мита на зерно.

Про це повідомив віце-прем'єр Аркадій Дворкович на зустрічі голови уряду Дмитра Медведєва з віце-прем'єрами в понеділок, повідомляє "Интерфакс"

"Підготуємо проект постанови про експортні мита на зерно - це буде зроблено протягом доби", - сказав він.

Медведєв заявив, що цього року Росія виростила прекрасний урожай зерна, його експорт значно зріс, тому країні потрібен запас. "Це має бути зроблено коректно, узгоджено з провідними учасниками ринку, тимчасово, але досить гнучко для того, щоб нам регулювати ситуацію на зерновому ринку і забезпечити населення хлібом і хлібобулочними виробами", - заявив він.

Дворкович і собі нагадав, що з урожаєм у 104 млн тонн експортний потенціал, який дозволить забезпечити стабільну ситуацію на ринку, оцінюють у 28 млн тонн. Зараз уже вивезено 21 млн тонн. За його словами, минулого тижня було вжито заходів, спрямованих на обмеження експорту зерна, але вони стосуються насамперед суворого дотримання поточного законодавства. Йдеться, зокрема, про посилення контролю за перевезенням зерна автотранспортними засобами та залізницею, а також видачу фітосанітарних сертифікатів.

За його словами, законодавство у цій сфері дійсно порушували, перш за все, під час перевезення зерна автомобільним транспортом. "Регулярно спостерігали перевантаження, тому зроблено вказівки такі транспортні засоби зупиняти і жорстко відправляти назад без винятків. Так експорт зерна здійснюватися не повинен", - сказав Дворкович.

З минулого тижня також суттєво посилено порядок видачі фітосанітарних сертифікатів і перевалки зернових вантажів у портах. "Контроль посилено з боку Ространснагляду, припинено так звані сірі схеми постачання зерна, але цього не досить, для стабілізації ситуації підготують пропозиції введення експортних мит на зерно", - зазначив віце-прем'єр.

Минулого тижня провідні російські експортери зерна, члени Національної асоціації експортерів сільськогосподарської продукції припинили закупівлі для експорту до стабілізації ситуації на внутрішньому ринку. Обмеження на експорт російського зерна почалися з вибіркових, на думку експортерів, дій Россільгоспнагляду, який видавав сертифікати тільки на зерно, що відправляють у Туреччину, Єгипет, Вірменію й Індію. Потім вийшла телеграма РЗ, яка ввела обмеження відправки зерна на експорт на адресу всіх вантажоодержувачів.

Раніше повідомляли, що ціна на пшеницю в Росії за сезон зросла на 50% в рублевому вираженні, незважаючи на те, що в країні цього року зібрано один з найбільших урожаїв зернових. У зв'язку з цим аналітики вже напророкували швидке подорожчання хліба на 10%. При цьому на світовому ринку цінова ситуація залишалася відносно стабільною.

У четвер ціни на пшеницю на світових ринках зросли до максимуму за 29 тижнів через побоювання, що Росія скоротить експорт. Росія є четвертим за величиною у світі експортером зерна, і "бики" ринку очікують, що введені обмеження призведуть до зростання цін на пшеницю в Парижі і Чикаго. Ситуацію посилюють заморозки, що загрожують озимим у США, які є найбільшим у світі експортером зерна.

"Якщо Росія ще більше обмежить експорт, це призведе до подальшого зростання цін, тому що доведеться купувати пшеницю на інших ринках. Проблеми також можуть виникнути у зв'язку з озимими в США", - цитує агентство Bloomberg портфельного менеджера Pacific Investment Management із сировини Джилліан Разерфорд, яка бере участь в управлінні активами на $20 млрд.

Березневі ф'ючерси на пшеницю на торгах Чиказької торгової палати минулого тижня подорожчали на 4,2%, до $6,3225 за бушель ($232,29 за тонну), завершивши зростанням четвертий тиждень поспіль. У понеділок зростання цін тривало: березневий контракт на пшеницю на електронних торгах додав 1,3%, піднявшись до 12:20 за Києвом до $6,4025 за бушель ($235,22 за тонну).

У Парижі, на біржі Euronext, ціна на пшеницю з постачанням того самого місяця збільшилася на 1,5%, до €200,25 за тонну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram