ГоловнаСвіт

Далай-лама XIV може стати останнім носієм цього релігійного титулу

Духовний лідер Тибету побоюється, що його послідовником стане недостойна людина

Далай-лама XIV може стати останнім носієм цього релігійного титулу

Духовний лідер Тибету Далай-лама XIV Тензін Г'яцо заявив, що може стати останнім духовним лідером тибетського буддизму, який носить титул далай-лами.

Таку думку він висловив в інтерв'ю ВВС.

За словами 79-річного духовного і політичного лідера Тибету, титул далай-лами як релігійний інститут з часом перестане існувати. Більш того, останньою людиною, яка носить такий титул, може стати він сам.

Разом з тим, краще, щоб багатовікова традиція, пов'язана з вибором далай-лами, припинила своє існування на "популярному далай-ламі", зазначив він. За словами Г'яцо, є ймовірність, що після нього цей духовний титул носитиме недостойна людина, тим самим дискредитуючи його.

Г'яцо вважає, що можливість появи наступного далай-лами залежатиме від обставин, які складуться після його смерті, і від вибору народу Тибету.

До теперішнього часу в тибетському буддизмі склалася неоднозначна ситуація з титулом панчен-лами - другого за значущістю духовного лідера тибетського буддизму, що відіграє ключову роль при виборі наступного далай-лами.

У 1995 році Г'яцо обрав одинадцятим панчен-ламою шестирічного Гендуна Чокі Н'їму. Проте влада Китаю, частиною якого є Тибет, не визнала цей вибір, і незабаром дитину разом з її родиною було взято під варту і вивезено з Тибету. У грудні 1995 року Пекін назвав панчен-ламою іншу людину - ним став шестирічний Гялцен Норбу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram