ГоловнаСвіт

Данія хоче розширити свою територію за рахунок Арктики

Копенгаген готовий до співпраці з іншими арктичними державами

Данія хоче розширити свою територію за рахунок Арктики

Данія і її автономна територія Гренландія офіційно подали в ООН заявку на визначення зовнішньої межі свого континентального шельфу в Північному Льодовитому океані, претендуючи в такий спосіб на площу в Арктиці завбільшки майже 900 квадратних кілометрів.

У постпредстві Данії при ООН заявили, що відповідна заявка відправлена в Комісію з кордонів континентального шельфу в понеділок о 10:00 за Нью-Йорком (17:00 за Києвом), повідомляє РИА Новости.

"Ми відправили заявку за допомогою звичайної розсилки на поштову скриньку комісії", - сказав представник данської дипмісії.

У повідомленні, розміщеному на сайті постпредства Данії при ООН, наведено слова міністра закордонних справ країни Мартіна Лідегора. "Подання наших претензій на континентальний шельф на північ від Гренландії є історичним і важливим етапом у розвитку Королівства Данія", - сказав Лідегор.

Глава МЗС Данії запевнив, що Копенгаген готовий до співпраці з іншими арктичними державами, а також заявив, що з нетерпінням очікує конструктивних переговорів з Комісією ООН. У тому самому повідомленні уточнено, що область, на яку претендує Данія, розташована за межами 200 морських миль від узбережжя Гренландії і розмірами сягає 895,541 кв. км.

Відповідно до положень чинного міжнародного права, арктичні держави (США, Данія і Гренландія, Канада, Норвегія, Росія) мають право на континентальний шельф у зоні, що пролягає не далі ніж 200 морських миль від їхніх кордонів. Якщо держава претендує на континентальний шельф за межами 200 морських миль, заявку в спеціальну Комісію ООН з кордонів континентального шельфу слід підтвердити науковими і технічними даними.

У повідомленні також наголошено, що наукові роботи в цьому напрямку вели вчені Данії, починаючи з 2002 року. Був навіть спеціальний проект, присвячений континентальному шельфу, під егідою міністерства освіти і науки.

У документі сказано, що зазначена територія - вже п'ята за рахунком територія в Арктиці, на яку претендує Данія. Частково задоволено заявки Копенгагена 2010 року, пов'язані з районом на південь від Фарерських островів, 2012 р. - у районі на південь від Гренландії, а в листопаді 2013-го частково була задоволена заявка на зону континентального шельфу на північному сході Гренландії. Поки що не зрозуміло, коли заявку Данії розгляне Комісія ООН, оскільки зараз чекають на свій розгляд заявки від інших держав.

Інтерес до Арктики останніми роками зростає в усьому світі. Наприклад, у жовтні повідомляли, що Росія вирішила розширити свою територію за рахунок Арктики. Усі п'ять країн, які мають арктичні сектори (Данія, США, Канада, Норвегія і Росія), а також Ісландія, Швеція і Фінляндія спільно працюють в Арктичній раді (створена 1996 року) над загальними проблемами Арктики, насамперед над проблемами сталого розвитку та захисту навколишнього середовища.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram