ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Індія оголосила "Ісламську державу" поза законом

Індійська влада оголосила полювання на прихильників джихадистів

Індія оголосила "Ісламську державу" поза законом
боевики ИГ
Фото: EPA/UPG

Влада Індії у вівторок оголосила терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД) поза законом.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Індія - третя у світі країна за кількістю мусульманського населення, проте більшість віруючих відкидають радикальний ісламізм, зазначає агентство. За даними індійської поліції, наразі відомо лише про чотирьох громадян Індії, які вступили до лав ІД, і один із них уже повернувся на батьківщину і перебуває під вартою.

У Нью-Делі довго уникали запровадження заборони на "Ісламську державу", посилаючись на те, що в такому разі прихильників радикального угруповання буде складніше ідентифікувати, оскільки вони діятимуть підпільно. Крім того, індійська влада стурбована долею 39 індійських будівельників, які цього року зникли безвісти в Іраку, ймовірно, вони опинилися в полоні у бойовиків ІД. Попри це, влада пішла на такий крок після того, як наприкінці минулого тижня затримали 24-річного інженера Мехді Масура Бісваса (Mehdi Masoor Biswas), якому належав популярний в індійському сегменті твіттер-екаун ShamiWitness, що налічував 17,8 тис. підписників, серед них - бойовиків, які звеличують воєнну кампанію ІД, наголошує Рейтер.

Міністр внутрішніх справ Індії Раджнатх Сінгх (Rajnath Singh) заявив у парламенті, що уряд поставив собі за мету обмежити діяльність на території країни радикальної групи, яка захопила великі території в Іраку та Сирії.

"Ми взяли до відома діяльність "Ісламської держави" в Іраку та Сирії, - сказав Сінгх. - Як перший крок ми заборонили це угруповання в Індії".

Терористичне угруповання "Ісламська держава", яке уклало союз з "Аль-Каїдою", на початку червня захопило значну частину територій Сирії й Іраку. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії в Іраку. 23 вересня американці почали завдавати авіаударів по автоколонах, тренувальних таборах, командних пунктах, а також мобільних нафтопереробних заводах бойовиків у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram