ГоловнаСвіт

Китай відмовився від рубля як валюти міжнародних розрахунків

Китайська сторона побоюється, що Росія не зможе виконати взяті на себе зобов'язання через економічну нестабільність

Китай відмовився від рубля як валюти міжнародних розрахунків
Фото: profi-forex.org

Ідея Кремля послабити вплив долара за допомогою рубля не знайшла підтримки в Пекіні, оскільки російська валюта є занадто нестабільною і ризикованою для міжнародних розрахунків.

Про це заявив аналітик державних ризиків і кредитів Лі Хайшань з посиланням на сайт офіційного друкованого органу КНР "Женьмінь жибао", повідомляє NEWSru.

На думку авторитетного китайського експерта, російська валюта є вельми сумнівною з точки зору надійності.

"Центробанку Росії дуже важко самотужки переламати тенденцію зниження курсу рубля. Сили ринку величезні, а це вимушене протистояння лише прискорить витрати валютних резервів Центробанку", - сказав Лі Хайшань.

Він зазначив, що рубль завдає проблем не тільки російській економіці, а й китайській.

"Швидка девальвація рубля тягне за собою величезні ризики валютного курсу для китайських експортних підприємств, особливо для тих, які підписали контракти з рублем як розрахунковою валютою", - стверджує Лі Хайшань.

Єдиним позитивним моментом є те, що сьогодні частка саме рублевих розрахунків у торгівлі між Росією і Китаєм поки що відносно невелика.

Як каже Лі Хайшань, "для підприємств, які підписали угоди з доларом США або юанем як розрахунковою валютою, девальвація рубля може збільшити ризик порушення договору".

Китайська сторона побоюється, що Росія не зможе виконати взяті на себе зобов'язання через економічну нестабільність і абсолютну непрогнозованість обвалів національної валюти.

"Девальвація може знизити статус і привабливість рубля в китайсько-російських розрахунках, водночас вона може збільшити вартість імпортних товарів для Росії, що несприятливо позначиться на експорті з Китаю в Росію", - робить висновок Хайшань.

Такі сумніви китайських партнерів можуть стати неприємною несподіванкою для російської влади. Адже чим гірше ставали відносини Росії із Заходом, тим частіше президент Володимир Путін говорив про необхідність перейти на взаєморозрахунки у національних валютах з країнами, що не підтримали антиросійські санкції. І основна ставка робилася російською владою саме на Китай.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram