ГоловнаСвіт

Сотні пенсіонерів протестували в Афінах

Греція готується до президентських виборів

Сотні грецьких пенсіонерів увечері 10 грудня вийшли на акцію протесту в центрі Афін.

Як повідомляє euronews, протестувальники розгорнули біля будівлі міністерства економіки плакати з написами: "Досить податків!", "Ми не можемо харчуватися одними горішками!", "Руки геть від наших пенсій!".

Відколи Греція перейшла на режим економії, пенсії в середньому скоротилися на чверть. Через тривалу фінансову кризу влада Греції вже кілька разів скорочувала виплати пенсії. В результаті, на сьогодні пенсіонерам після сплати всіх податків просто не вистачає грошей, щоб дотягнути до наступної пенсії, зазначає видання.

Пенсіонери кажуть, що їх не хвилює, хто формуватиме новий уряд. За їхніми словами, вони вже досягли межі і більше не можуть терпіти, тому повні рішучості боротися за все, що у них незаконно відібрали.

Раніше цього тижня, вночі 8 грудня, парламент Греції схвалив державний бюджет на 2015 рік, повідомляє euronews. За нього проголосували 155 депутатів з 290. Бюджет передбачає темпи економічного зростання у 2,9% ВВП і скорочення держборгу на 0,2%. Вперше після шести років рецесії очікується зростання ВВП на 0,6%. До держбюджету закладено первинний профіцит у €5,6 млрд, і прем'єр-міністр Антоніс Самарас говорить про важливе досягнення: "Вперше за останні десятиліття наша країна нарешті отримала цього року збалансований бюджет. Це історичний момент".

Остаточну версію держбюджету Греції не узгодили з "трійкою" міжнародних кредиторів (МВФ, ЄС, ЄЦБ), на думку яких Афінам знадобляться додаткові €2-3 млрд, щоб виконати поставлені завдання. Виплата останнього траншу фінансової допомоги у €1,8 млрд опинилася під питанням. Проти політики уряду виступає ліва опозиція Греції, що вимагає провести дострокові загальні вибори. Вона стверджує, що влада готує ще жорсткішу програму економії, щоб виконати вимоги кредиторів.

Крім того, у понеділок, 8 грудня, прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас переніс дострокові вибори президента Греції з лютого 2015 року на грудень цього року. Аналітики вважають, що кандидат, висунутий Самарасом, екс-комісар ЄС Ставрос Дімас, може і не пройти складні процедури виборів у парламенті: кандидат мусить заручитися підтримкою 200 депутатів, на це в нього дві спроби. Втретє планку знизять до 180, але якщо і тоді главу держави обрати не вдасться, то доведеться розпускати парламент і призначати дострокові вибори. Наразі владна коаліція контролює тільки 155 крісел.

Експерти, однак, вважають, що Самарас готовий і до цього. Так, на думку політолога Дімітріса Ціодраса, яку цитує euronews, "якщо справа закінчиться загальними виборами, Самарас зможе сказати виборцям: "Або голосуйте за мене, щоб я зміг закінчити переговори з кредиторами, або голосуйте за "Сірізу", і нехай вони вирішують, домовлятися з Євросоюзом чи йти з ним на конфлікт".

Радикальна ліва коаліція "Сіріза" під керівництвом Алексіса Ціпраса, яка виступає за припинення політики жорстких заходів економії в обмін на європейські кредити, вже зараз займає чверть місць у парламенті, зазначає видання. Політологи вважають, що своїм рішенням грецький прем'єр-міністр кинув виклик незалежним депутатам і малим парламентським партіям, надавши їм дилему: або об'єднуватися з коаліцією, яка виступає за продовження нинішнього курсу жорсткої економії, або втратити мандати в разі ймовірної перемоги "Сірізи" на можливих парламентських виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram