ГоловнаСвіт

Колишні керівники ЦРУ виправдали застосування тортур

Демократи і республіканці в Конгресі США не одностайні в думках про застосування тортур

Колишні керівники ЦРУ виправдали застосування тортур
ЦРУ

Застосування тортур співробітниками Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США допомогло зірвати плани терористичного угруповання "Аль-Каїда" і врятувати життя багатьох людей.

Про це заявили троє колишніх керівників ЦРУ Майкл Хайден, Джордж Тенет і Портер Госс у листі, опублікованому на сайті The Wall Street Journal.

Колишні керівники ЦРУ розкритикували доповідь комітету з розвідки Сенату Конгресу США, оприлюднену 9 грудня, де сказано, що під час допитів передбачуваних терористів використовувалися різні види тортур протягом декількох років. Вони зазначили, що в доповіді подано односторонні оцінки, спотворені фактичними помилками і хибними інтерпретаціями. Крім того, вони назвали звіт нападками на управління, "здійсненими на догоду партійним інтересам".

За словами екс-керівників розвідувального управління, тортури виявилися ефективними для захоплення ключових агентів "Аль-Каїди", збору даних про угруповання та запобігання планам атак, які спричинили б масові жертви. Автори послання наголосили, що саме такі методи допомогли встановити місцезнаходження лідера "Аль-Каїди" Усами бін Ладена. Крім того, за їхніми словами, необхідність тортур була обґрунтована інформацією про те, що бін Ладен намагається отримати ядерну зброю в Пакистані, а також створити спори сибірської виразки.

У США 9 грудня оприлюднили одну дванадцяту частину секретної доповіді про жорсткі методи допитів, застосованих ЦРУ до підозрюваних у тероризмі після терактів 11 вересня 2001 року. Президент Барак Обама пообіцяв, що тортури на допитах більше не допускатимуть, тоді як республіканці, навпаки, застосування тортур схвалили. Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн заявив, що застосування тортур не повинно залишитися безкарним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram