ГоловнаСвіт

Палестинський чиновник помер після побиття ізраїльськими військовими

У палестинських містах оголосили триденну жалобу за загиблим

Палестинський чиновник помер після побиття ізраїльськими військовими
Зияд Абу Эйн (на земле)
Фото: EPA/UPG

Голова комісії Палестини з питань єврейських поселень і стіни безпеки Зіяд Абу Ейн помер від травм, отриманих внаслідок нападу ізраїльських військових.

Про це повідомляє Al Jazeera.

Солдати атакували жителів сектора Гази, які саджали оливи біля єврейського поселення на Західному березі річки Йордан. Ізраїльтяни застосували проти палестинців сльозогінний газ. Серед тих, на кого напали військові, був і Абу Ейн.

За словами свідків, серед яких був ізраїльський журналіст, а також фотокореспондент агентства Рейтер, солдати били чиновника. Він знепритомнів і впав на землю. За даними Рейтер, голова палестинської комісії помер у машині швидкої допомоги дорогою до Рамалли.

Президент Палестини Махмуд Аббас назвав дії солдатів, які побили чиновника, неприпустимою варварською поведінкою. За його словами, палестинська влада проведе розслідування і зробить усі необхідні кроки у зв'язку з інцидентом. У Рамаллі і Аль-Бірі оголошено триденний траур за загиблим.

Зіяда Абу Ейна в 1982 році було засуджено ізраїльським судом до довічного терміну, але в 1985-му палестинця звільнили в рамках обміну полоненими. Пізніше Абу Ейн зайняв посаду міністра у справах ув'язнених в уряді Палестини, а потім очолив комісію з питань єврейських поселень і стіни безпеки.

Нагадаємо, основною причиною розбрату між ізраїльтянами і палестинцями є територіальний конфлікт. Ізраїль, посилаючись на історичні та Біблійні джерела, стверджує, що Західний берег, захоплений ним під час війни 1967 року, є споконвічно ізраїльською територією. При цьому в Східному Єрусалимі і на Західному березі живуть всього близько 500 тисяч ізраїльських поселенців і близько 2,5 мільйона палестинців. Аббас і його уряд, в свою чергу, домагаються створення палестинської держави на Західному березі, в Східному Єрусалимі і в секторі Гази.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram