ГоловнаСвіт

ЄС зажадав від Росії офіційної відмови від "Південного потоку"

ЄС назвав проект "Південного газового коридору" одним зі своїх пріоритетів

ЄС зажадав від Росії офіційної відмови від "Південного потоку"
"Южный поток"
Фото: bivol.bg

Євросоюз вважає нещодавню заяву президента РФ Володимира Путіна про те, що Росія не має наміру продовжувати будівництво "Південного потоку", неофіційною і має намір домагатися пояснення ситуації.

"Держави - члени ЄС, що безпосередньо пов'язані з проектом, відзначають неофіційний характер цієї заяви і попросили заступника голови з'ясувати ситуацію з російською стороною", - йдеться в заяві, опублікованій за підсумками зустрічі заступника голови Єврокомісії Мароша Шефчовича з керівникам енергетичних відомств Австрії, Болгарії, Греції, Італії, Румунії, Словенії та Хорватії, що відбулася 9 грудня.

Під час зустрічі було також ухвалено рішення про створення робочої групи, до якої увійдуть представники зацікавлених країн - членів ЄС. За підтримки Єврокомісії робочій групі належить сприяти реалізації транс'європейських проектів, покликаних забезпечити диверсифікацію постачань газу в регіон. При цьому одним з перших питань стане розробка плану інтеграції ринків газу Центральної та Південно-Східної Європи.

9 грудня Шефчович заявив, що після відмови Росії від початкового проекту будівництва газопроводу "Південний потік" одним з пріоритетом для Євросоюзу стає проект "Південного газового коридору", за яким у Європу в обхід Росії повинен прийти газ із країн Каспійського регіону.

1 грудня 2014 року на спільній прес-конференції з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом Путін відмовився будувати "Південний потік". При цьому він пояснив, що у сформованих умовах Росія віддасть перевагу розширити "Блакитний потік", яким газ постачають у Туреччину, а також протягнути до турецьких берегів новий газопровід, створивши на турецькій території, на кордоні з Грецією, новий газовий хаб для споживачів Південної Європи. 4 грудня голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер запропонував Росії добудувати "Південний потік", але на умовах ЄС. Згодом стало відомо, що "Газпром" спробує експортувати газ через Туреччину, щоб позбутися необхідності качати газ через Україну.

Нагадаємо, газопровід "Південний потік" планували прокласти з Росії через Чорне море до болгарського міста Варна, а потім - до австрійського газового хаба в Баумгартені. Українські чиновники багаторазово заявляли, що це політичний проект, мета якого - припинити транзит газу через Україну.

Вартість "Південного потоку" оцінюють у €23,5 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram