ГоловнаСвіт

Король Таїланду за порадою лікарів скасував святкування дня народження

У Таїланді зберігається напружена ситуація після військового перевороту

Король Таїланду Пхуміпон Адульядет за порадою лікарів через погіршення самопочуття скасував офіційний прийом на честь свого 87-річчя.

Про це повідомляється на сайті відділу зв'язків із громадськістю в уряді Таїланду.

Планувалося, що офіційний прийом відбудеться у Великому королівському палаці в Бангкоку. Раніше оголосили про появу монарха на прийомі разом із дружиною Сирікит, яка також довгий час не з'являлася на публіці. В очікуванні цієї події тисячі тайців ще днем раніше заповнили вулиці, що ведуть від госпіталю до тронного залу.

Згідно з повідомленням госпіталю Серіражд, де зараз лежить монарх, його стан стабільний, проте йому потрібен повний спокій. Король перебував на постійному лікуванні з вересня 2009 року по липень 2013 року, і знову зліг у столичний госпіталь в жовтні 2014 року, де переніс операцію з видалення жовчного міхура.

Пхуміпон Адульядет користується незаперечним авторитетом серед свого народу. Його коронували в 1950 році і у владі він перебуває довше, ніж будь-хто з дійсних глав держав і всіх монархів в історії Таїланду.

Оскільки король вважається "батьком тайської нації", день народження монарха в Таїланді також відомий як "Національний день батька" і є офіційним вихідним.

Як зазначає Рейтер, влада Таїланду закликала жителів носити жовті футболки протягом усього грудня 2014 року, щоб продемонструвати їхню лояльність Пхуміпону Адульядету. Згідно з повідомленням на урядовому сайті, жовтий колір символізує собою понеділок - саме в цей день в 1927 році нинішній монарх з'явився на світ.

За даними агентства, зараз у країні зберігається напружена ситуація. Нагадаємо, в листопаді 2013 року в Таїланді почалися заворушення через конфлікту між урядом Їнглак Чинават та опозицією, котра вимагала урізання виборчих прав. Протистояння спричинило десятки жертв і завершилося військовим переворотом 22 травня 2014 року. Тоді таїландська армія ввела в країні воєнний стан. Також ввели цензуру в ЗМІ і комендантську годину, розпущено сенат, припинено дію конституції, заарештовано популярних політиків. На початку листопада стало відомо, що прем'єр Таїланду має намір скасувати воєнний стан у низці районів країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram