ГоловнаСвіт

Литовська поліція проводить обшуки в російських школах Вільнюса

Учнів та вчителів російських шкіл Литви підозрюють у державній зраді

Литовська поліція проводить обшуки в російських школах Вільнюса
Фото: rus.tvnet.lv

Литовська поліція проводить обшуки у двох російських школах Вільнюса - гімназії імені Василя Качалова і середній школі імені Софії Ковалевської - після поїздок школярів у воєнізовані табори на території Росії.

Про це повідомляє Delfi.lt.

За словами головного прокурора Вільнюської окружної прокуратури Рамутіса Янцявичюса, звинувачення наразі нікому не висували, затриманих немає. Представник Департаменту держбезпеки Литви коментувати обшуки відмовився.

Головний прокурор відділу особливо тяжких злочинів у Вільнюській окружній прокуратурі Рита Алюконене підтвердила факт обшуків і зазначила, що вони триватимуть весь день. "Усі коментарі були б передчасними, ми не хочемо, щоб було завдано шкоди", - зазначила Алюконене.

Заступник директора гімназії Василя Качалова Данута Яблонська про обшук дізналася від журналістів. "По-перше, я навіть не знаю, що у нас обшук, тому що нас навіть не поставили до відома... Навчальний процес частково порушено. Якось ми викрутилися", - сказала вона.

Ще в жовтні повідомлялося, що Литва перевірить пройшли російські військові збори, на державну зраду, а також учителів російських шкіл, які організували поїздки учнів у російські табори. Справу завели після того, як група з десяти школярів російськомовної гімназії імені Софії Ковалевської у Вільнюсі влітку взяла участь у зборах військово-спортивних організацій і кадетських корпусів "Союз". Литовську владу обурила поїздка школярів, її порівняли з вирощуванням "п'ятої колони" у Литві.

"Союз" спонсується з Міноборони РФ. У 2014 році захід проводили в Киргизії на озері Іссик-Куль з 18 по 28 серпня 2014 року. Учасники військового табору брали участь у різних змаганнях, які складалися з індивідуальних, військово-прикладних та тактико-спеціальних змагань. На зборах, крім російських і литовських представників, були люди з Білорусі, Молдови, Придністров'я, України, Латвії та Естонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram