ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

The Telegraph: Росія перетворилася з економічного гіганта на середнього гравця

Аналітики вважають, що Росії загрожує подальше скорочення економіки.

The Telegraph: Росія перетворилася з економічного гіганта на середнього гравця
Центробанк РФ
Фото: EPA/UPG

Росія втратила позицію восьмої найбільшої економіки світу: упродовж останніх місяців її економіка скоротилася з $2,1 трлн до розмірів середнього гравця, порівнянного з Південною Кореєю чи Іспанією.

Про це пише британська газета The Telegraph.

За даними видання, такому скороченню економіки сприяли падіння рубля, зростання до $680 млрд зовнішнього боргу російських компаній, а також спадання цін на нафту

Також наголошено, що скорочення економіки, радше за все, матиме політичні наслідки. "Рубль не має реальних покупців. Проблеми з фінансуванням різко зростають. Ми вважаємо, що Росія зараз фліртує із системними проблемами", - зауважив аналітик Ларс Крістенсен із Danske Bank, додавши, що оточення президента РФ Володимира Путіна хоче контролювати обіг капіталу, й аналітики не виключають, що це станеться.

Окрім того, зазначає The Telegraph, деякі російські банки вже ввели обмеження на зняття доларів і євро на суму, що не перевищує $10 тис., а це є непрямим блокуванням для великих вкладників.

Водночас прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв 10 днів тому заявив, що про контроль капіталу не може бути й мови. "Уряд, я і мої колеги в Центральному банку неодноразово заявляли, що ми не збираємося нав'язувати якісь спеціальні обмеження на потоки капіталу", - сказав він.

Ще одним ударом по економіці Росії стала відмова Путіна будувати "Південний потік", зазначає газета.

Нафта і газ забезпечують дві третини російського експорту і покривають половину її бюджетних доходів, тому країна значною мірою схильна до злетів і падінь товарного циклу.

Як зазначає The Telegraph, незважаючи на те, що золотовалютні резерви Росії становлять $420 млрд, ця сума є недостатньою для країни з хронічним відтоком капіталу, який дуже залежить від іноземного фінансування. За словами аналітика Любомира Мітова з Інституту міжнародних фінансів, інвестори можуть перейнятися "шляхами для відступу", якщо цей показник знизиться до $330 млрд.

Нагадаємо, напередодні ВТБ заявив про паніку в банківській системі Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram