ГоловнаСвіт

WSJ: Фірташ має тісні зв'язки з владою Британії

Фірташ в Австрії чекає на рішення суду про екстрадицію у США

Влада Британії на початку кризи в Україні в лютому 2014-го зверталася по консультації до українського олігарха Дмитра Фірташа, проти якого у США порушено справу.

Про це пише Wall Street Journal.

Журналісти видання з'ясували, що мільярдер зустрічався з британськими дипломатами та представниками МЗС у лютому, щоб обговорити політику й економіку в Україні. Через три тижні після цього австрійська поліція заарештувала Фірташа на вимогу США, які підозрюють бізнесмена в корупції. Згодом він вийшов під підписку про невиїзд з Австрії, заплативши $156 млн застави, які, за даними Рейтер, перерахували російські соратники мільярдера.

Сам Фірташ пояснив виданню, що намагався зміцнити зв'язки з Британією, щоб посилити позиції України в очах Заходу, а також поліпшити власну репутацію.

"Намагаємося ми поліпшити свою репутацію? Звичайно, намагаємося, бо вона шкодить бізнесу. Я просто не можу бути об'єктом, в який усі метають стріли", - сказав він.

Як зазначає WSJ, Фірташ і його соратники зробили значні фінансові вливання в британський уряд. Зокрема, магнат вклав чимало грошей у Кембридж, а також робив політичні внески й укладав бізнес-угоди з британськими парламентаріями, зокрема через офшорні компанії.

Скриншот Wall Street Journal
Фото: Wall Street Journal
Скриншот Wall Street Journal

За даними видання, одним з його ключових союзників є граф Оксфордський Реймонд Есквіс, колишній шпигун, який викрав 1985 року подвійного агента КДБ. Зараз він представник Палати лордів, а також бізнес-партнер Фірташа і член наглядової ради Group DF. Третім соратником магната в Британії став Роберт Шелтер-Джонс, бізнесмен, син чиновника з британського МЗС. Сам Фірташ вважає останнього "своїм міністром закордонних справ".

2007 року Фірташ із Шелтером-Джонсом створив Британсько-українське товариство, де-факто - компанію з просування бізнесмена в британських медіа- і бізнес-колах. Проект успішно працював на імідж олігарха в Лондоні, в тому числі після того, як США висунули йому звинувачення.

2010 року Фірташ підтримав переможця виборів президента Віктора Януковича, що згодом дозволило значно збільшити багатство під час його правління.

Узимку 2013 року мільярдер придбав Inter Media Group, що контролює кілька телеканалів в Україні. У WSJ вважають, що Фірташ був фінансовою опорою режиму Януковича, якого Володимир Путін хотів зберегти під контролем Кремля.

12 березня 2014 року Дмитра Фірташа затримали австрійські правоохоронці у Відні за запитом ФБР через підозру в корупції. 21 березня 2014 року відпустили на свободу під рекордну для Австрії заставу в €125 млн євро. Зараз Фірташ в Австрії чекає на рішення суду про екстрадицію в США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram