ГоловнаСвіт

Президент Мексики оголосив про реформу системи безпеки

Пенья Ньєто пообіцяв боротися з корупцією в мексиканських органах влади

Президент Мексики оголосив про реформу системи безпеки
Энрике Пенья Ньето
Фото: www.globalmedia.mx

Президент Мексики Енріке Пенья Ньєто оголосив у четвер, 27 листопада, про проведення реформи системи безпеки в країні на тлі ситуації навколо міста Ігуала, де два місяці тому викрали 43 студентів.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Реформа передбачає зміну структури мексиканської поліції і створення єдиної поліцейської служби у штатах. Зараз поліція Мексики розділена на кілька видів - міська, поліція штатів, допоміжна і кілька інших.

"Мексика не може продовжувати в тому самому дусі. Після Ігуали Мексика повинна змінитися. Наша країна була вражена жорстокістю і варварством, - заявив Пенья Ньєто. - Найближчого понеділка я скерую в парламент ініціативу про конституційну реформу, щоб створити єдину поліцію в штатах".

Число вбивств у Мексиці скоротилося після приходу Пенья Ньєто до влади 2012 року, однак суспільна довіра до його здатності забезпечити закон і порядок у країні впала після інциденту в Ігуалі.

За словами голови держави, першими штатами, де створять таку єдину поліцейську службу, стануть Герреро, Халіско, Мічоакан і Тамауліпас. Саме в Герреро наприкінці вересня викрали поліцейських і передали в руки бандитів 43 студентів. Ще шістьох осіб, зокрема трьох учителів, убили в ніч викрадення. Відтоді заарештували вже колишнього мера Ігуали та безліч співробітників місцевої поліції.

Пенья Ньєто пообіцяв також ухвалити низку законів щодо протидії корупції, зокрема щодо компаній, які співпрацюють з оргзлочинністю. Президент має намір внести до парламенту і проект закону проти проникнення оргзлочинності у владні структури, що дозволить федеральному центру брати у свої руки управління на місцях у разі появи ознак корупції. Також Пенья Ньєто оголосив про розширення операції федеральних сил у кількох неспокійних районах штатів Герреро і Мічоакан.

Як зазначає Рейтер, лише стосовно 2% злочинів у Мексиці виносять обвинувальний вирок. Незважаючи на те, що багатьом високим посадовцям висунули звинувачення в американських судах, на батьківщині одиниці зазнали судового переслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram