ГоловнаСвіт

Європарламент схвалив резолюцію, яка може розділити Google на частини

Розслідування проти Google в ЄС триває з 2010 року

Європарламент у четвер, 27 листопада, схвалив резолюцію (458 проти 173 голосів), прийняття якої може привести до поділу пошукової системи Google та інших сервісів цієї інтернет-компанії.

Про це повідомляє Press TV.

Голосування було ініційоване іспанським ліберальним законодавцем Рамоном Тремоса і його німецьким колегою Андреасом Швабом.

Назва резолюції не згадується, проте згідно з нею депутати закликають Єврокомісію розробити пропозиції з відділення пошукових інтернет-сервісів від інших комерційних послуг для боротьби з використанням домінуючого становища в інтернеті.

Європарламент не має повноважень з розділення компаній, але впливає на рішення Єврокомісії, яка може вжити заходів щодо Google в рамках антимонопольного законодавства. Як така резолюція не є обов'язковою до виконання.

Депутати, які виступають за поділ пошукових систем і комерційних сервісів, вважають, що система, яка склалася на ринку ІТ, сприяє розвитку домінування окремих компаній.

Згідно зі статистикою, Google є домінуючою пошуковою системою на європейському ринку - на нього припадає 90% відсотків пошукових запитів. При цьому пошуковик від технологічного гіганта користується меншою популярністю в США - на нього припадає лише 68% відсотків запитів.

Розслідування проти Google в ЄС було відкрито ще в 2010 році. У лютому 2014 року Єврокомісія погодила з американською компанією компромісні пропозиції для припинення антимонопольного розгляду. Але у вересні Брюссель заявив про нові претензії. До них, зокрема, належить те, що при пошуку в Google головний пріоритет надають власним інформаційним послугам і своїм клієнтам у збиток конкуруючим компаніям, які можуть взагалі не відображатися в результатах пошуку, навіть якщо відповідають його критеріям. Крім того, американську компанію критикують за контрактні обмеження, які вона висуває своїм клієнтам, позбавляючи їх права розміщувати на своїх сайтах посилання на конкуруючі пошукові сервіси. Ще одна проблема пов'язана з прогалинами в безпеці приватної інформації або можливістю в окремих випадках отримати доступ до конфіденційних даних.

Напередодні голосування іспанська газета Publico проанонсувала запланований на 1 грудня вихід у світ книжки засновника організації Wikileaks Джуліана Ассанжа, в якій він ділиться думкою про те, що Google фактично працює на американський уряд. Ассанж вважає, що Google надає ФБР і ЦРУ США майже необмежений доступ до листування своїх користувачів електронною поштою - без санкцій прокуратури або постанови суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram