ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

"Солдатських матерів" у Петербурзі оштрафують за відмову визнати себе "іноземним агентом"

"Солдатські матері" активно розслідують випадки загибелі російських військовослужбовців на Донбасі

Міністерство юстиції Росії попросило суд у Петербурзі оштрафувати на велику суму місцеве відділення "Солдатських матерів" за відмову визнати себе "іноземним агентом" і надати необхідні звітні документи.

Про це повідомляє "Интерфакс" із посиланням прес-службу відомства.

Раніше, 24 листопада, мін'юст скерував мировому судді дільниці 204 в Центральному районі Петербурга протокол із вимогою про притягнення до адміністративної відповідальності некомерційної організації "Солдатські матері Санкт-Петербурга". Минулого тижня, 19 листопада, у відомстві звинуватили солдатських матерів у тому, що НКО не надала всіх звітних документів, які слід подавати за законом про "іноземних агентів". За це порушення організацію можуть оштрафувати на суму від 100 до 300 тис. руб. ($ 2-6 тис.).

У список іноземних агентів "Солдатські матері Санкт-Петербурга" потрапили 29 серпня. 8 вересня організація подала заяву в міністерство юстиції з проханням виключити її з реєстру іноземних агентів. Однак з'ясувалося, що в діючому законодавстві не передбачена можливість виходу із цього списку. 27 жовтня суд у Петербурзі почав розглядати позов "Солдатських матерів" про скасування рішення про визнання їх "іноземним агентом".

Зараз у Росії масово перевіряють НКО. Відповідно до закону, "іноземними агентами" називають організації, які фінансуються з-за кордону і займаються політикою. Правозахисники вказують на розмитість формулювань у законі, що позначається на правозастосуванні.

Громадська правозахисна організація "Солдатські матері Санкт-Петербурга" з 1991 року захищає законні права громадян, які підлягають призову на військову службу і скеруванню на альтернативну цивільну службу, а також військовослужбовців і членів їхніх сімей.

Улітку і восени 2014 року організація "Солдатські матері Санкт-Петербурга" активно розслідувала випадки загибелі російських військовослужбовців під час конфлікту в Україні.

Голова організації "Солдатські матері Санкт-Петербурга" Елла Полякова восени вже розповідала про таємне відправлення поранених російських військовослужбовців у госпіталі та про примусове розірвання контрактів для відправлення в район кордону з Україною.

Нагадаємо, в жовтні в Росії затримали 73-річну правозахисницю Комітету солдатських матерів. Згодом її звільнили із СІЗО і призначили їй запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Правозахисниці пред'явили звинувачення в шахрайстві. Одночасно поліція провела обшук у кабінеті, орендованому відділенням Комітету солдатських матерів у Будьонівську та Будьонівського районі Ставропольського краю ("Матері Прикум'я"), яке очолює Богатенкова. У серпні Людмила Богатенкова передала в РПЛ відомості про загибель дев'ятьох військовослужбовців, які проходили службу за контрактом у 18-й мотострілецькій бригаді (в/ч 27777).

Міноборони РФ назвало маренням повідомлення про загибель російських солдатів в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram