ГоловнаСвіт

У Будапешті протестували проти закриття приватних пенсійних фондів

Угорщина сподівається виконати нормативи ЄС з дефіциту бюджету й уникнути штрафних санкцій

У столиці Угорщини Будапешті увечері 25 листопада пройшла демонстрація на знак протесту проти планів уряду закрити приватні пенсійні фонди і перевести всі накопичені в них заощадження під державний контроль.

Про це повідомляє euronews

Так влада сподівається скоротити внутрішній борг, виконати нормативи Євросоюзу з дефіциту бюджету (він не повинен перевищувати 3%) і, відповідно, уникнути штрафних санкцій.

На акцію протесту вийшли близько двох тисяч осіб. Приватними пенсійними фондами в Угорщині користуються щонайбільше 10% працездатного населення. Регулярні пенсійні відрахування в Угорщині є обов'язковими, але в приватні фонди їх найчастіше не платять. Уряд зобов'язав фонди до кінця року довести, що понад 70% їхніх користувачів платять у них відрахування із зарплати. Так фактично всі приватні фонди прирекли на злиття з державною схемою пенсійного страхування.

Нагадаємо, протягом останніх тижнів по всій Угорщині пройшли масові протести через намір влади ввести податок на користування Інтернетом. Протести зібрали близько 100 тис. осіб: демонстранти вимагали відставки уряду Віктора Орбана. А в жовтні США заборонили в'їзд у країну кількох угорських чиновників і бізнесменів, звинувативши їх у причетності до корупції. Голова угорської податкової служби вже підтвердила, що вона увійшла в американський "чорний список" із кількома колегами. При цьому вона заперечує всі звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram