ГоловнаСвіт

Росія пригрозила Франції судом через відмову поставити "Містраль"

Москва різко змінила свою риторику стосовно Парижа

Росія пригрозила Франції судом через відмову поставити "Містраль"
Юрий Борисов
Фото: vpk.name

У ситуації навколо вертольотоносця "Містраль", передачу якого відклала Франція, Росія діятиме чітко за контрактом і подасть до суду, якщо корабель не поставлять.

Про це повідомляє ТАСС із посиланням на заступника міністра оборони Росії Юрія Борисова.

Також заступник міністра наголосив, що Москва має намір виставити французькій стороні штрафні санкції в разі невиконання умов договору.

Як повідомляє РИА Новости, ситуацію також прокоментував голова комітету у справах СНД Держдуми Леонід Слуцький. На думку парламентарія, якщо Росія подасть на Францію в Стокгольмський арбітраж у зв'язку з рішенням про "Містраль", то "негайно виграє" процес.

Уранці 24 листопада голова МЗС Франції Лоран Фабіус заявив, що умов для постачання "Містраля" не виконано, оскільки "досить подивитися на те, що відбувається зараз в Україні".

Згодом на сайті Єлисейського палацу з'явилася заява адміністрації президента Франції, в якій сказано, що Франсуа Олланд вирішив призупинити передачу "Містраля" до особливого розпорядження через участь Росії в бойових діях на Донбасі. При цьому відразу після цього Борисов заявив, що Москва не має наміру висувати Франції претензії через вертольотоносці.

"Рособоронекспорт" і французька компанія DCNS уклали контракт на будівництво двох вертольотоносців типу "Містраль" вартістю €2 млрд у червні 2011 року. За умовами, термін здачі першого корабля - 1 листопада 2014 року, однак його терміни за погодженням сторін можуть порушити. У разі невиконання домовленості сума неустойок і штрафів може сягнути €3 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram