ГоловнаСвіт

США відмовилися визнати договір між Росією й Абхазією

Москва і Сухумі домовилися про взаємодопомогу в разі гіпотетичної зовнішньої агресії

США відмовилися визнати договір між Росією й Абхазією
Ричард Норланд
Фото: Wikipedia

Посол США в Грузії Ричард Норланд заявив, що Вашингтон не визнає договір про союзництво, підписаний між Росією й Абхазією.

Про це Норланд повідомив за підсумками зустрічі з головою МЗС Грузії Тамарою Беручашвілі, інформує "Грузия-online".

За словами американського посла, під час зустрічі Беручашвілі надала йому "вичерпну інформацію" про угоду, яку він пізніше передасть центральному уряду США. "А до цього я скажу, що США не визнають ні один договір, підписаний з де-факто Абхазією", - заявив Норланд.

Раніше проти російсько-абхазької угоди виступили генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, голова дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні, а також президент Грузії Георгій Маргвелашвілі. Останній заявив, що цей договір "створює загрозу стабільності на Південному Кавказі", а також "заводить у глухий кут ті переговори, які були між Росією та Грузією з питань нормалізації відносин", повідомляє "Интерфакс".

Угоду про союзництво і стратегічне партнерство укладено між Росією й Абхазією 24 листопада. Договір передбачає, зокрема, військовий союз, у рамках якого сторони домовилися про взаємодопомогу в разі гіпотетичної зовнішньої агресії. Крім того, Росія пообіцяла Абхазії $270 млн.

Дипломатичні відносини між Москвою і Тбілісі урвалися в серпні 2008 року після збройного конфлікту між Грузією та Південною Осетією. Крім того, Грузія виступає проти визнання Росією незалежності Південної Осетії й Абхазії.

Євросоюз також не визнає незалежність Південної Осетії й Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності та суверенітету Грузії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram