ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Путін зобов'язав іноземців здавати відбитки пальців на в'їзді в РФ

Зняття біометричних даних іноземців нібито дозволить підвищити ефективність роботи силових відомств Росії

Путін зобов'язав іноземців здавати відбитки пальців на в'їзді в РФ
архив

Президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким для отримання російської візи тепер необхідно здавати біометричні дані.

Як повідомляє РИА Новости, документ опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії.

Згідно з указом, з 10 грудня 2014 року у процесі оформлення віз для в'їзду в Росію чи транзитної візи всі іноземці та особи без громадянства зобов'язані пройти сканування папілярних візерунків всіх пальців рук. До 5 грудня про нововведення проінформують усі іноземні держави. Відповідальність за організацію збору біометричних даних покладається на МЗС і ФСБ Росії.

У пояснювальній записці до документа зазначалося, що "зняття біометричних даних заявника дозволить підвищити ефективність роботи силових відомств, у тому числі з метою припинення нелегальної міграції та недопущення в'їзду на територію Російської Федерації осіб, підозрюваних у терористичній діяльності".

МЗС Росії ще у січні цього року представило проект указу, а саму процедуру пропонувало ввести ще з 1 липня. "Реалізація указу дозволить своєчасно вжити відповідних заходів у зв'язку з запланованим введенням у 2015 році державами-членами ЄС обов'язкової процедури зняття відбитків пальців російських громадян, що звертаються по візи", - йшлося у пояснювальній записці.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз має намір впровадити візову інформаційну систему (ВІС) в Росії у другому кварталі 2015 року. У систему внесуть анкетні дані заявника, а також біометричні - цифрова фотографія і відбитки десятьох пальців, збір яких буде обов'язковим для всіх громадян, котрі подають заяву вперше з того моменту, як ВІС почне роботу в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram