ГоловнаСвіт

У Бангладеш колишнього главу владної партії засудили до страти

Бангладеська опозиція вважає смертну кару незаслуженою

У Бангладеш колишнього главу владної партії засудили до страти
Шейх Хасина Вазед
Фото: EPA/UPG

Військовий трибунал Бангладеш у понеділок, 24 листопада, засудив колишнього лідера владної партії "Ліга Авамі" Мубарака Хуссейна (Mobarak Hossain) до смертної кари за злочини часів війни за незалежність від Пакистану у 1971 році.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Суд визнав 64-річного Мубарака Хуссейна, якого виключили з "Ліги Авамі" у 2011 році, винним у масовому вбивстві, викраденнях і тортурах.

Бангладеш став частиною Пакистану в кінці британського правління у 1947 році, проте у 1971 році

проголосив незалежність після дев'ятимісячної боротьби між бангладеськими націоналістами та індійськими військами, що їх підтримали, з одного боку, і пакистанською армією - з іншого.

Прем'єр-міністр Бангладеш Шейх Хасіна Вазед у 2010 році ініціювала розслідування злочинів проти людяності під час війни за незалежність від Пакистану 1971 року. На лаві підсудних опинилися противники відокремлення, які співпрацювали з пакистанською владою. За офіційними даними, у військових діях 1971 року загинули більш як три мільйони осіб. Від січня 2013 року військовий трибунал уже виніс кілька смертних вироків низці політиків в рамках цього розслідування.

Противники Хасіни жорстко розкритикували судовий процес, назвавши його політично вмотивованим, оскільки підсудними стають переважно члени опозиційної Націоналістичної партії Бангладеш (НПБ) та "Джамаат-і-Ісламі". Незважаючи на те, що опозиціонери визнають той факт, що виступали проти відокремлення від Пакистану, вони заперечують всі звинувачення у військових злочинах, скоєних під час війни.

Міжнародні правозахисні організації стверджують, що суд не відповідає міжнародним стандартам. Уряд у свою чергу заперечує всі звинувачення.

У грудні 2014 року відбулася перша страта у цій справі. Тоді стратили лідера ісламістської опозиційної партії "Джамаат-і-Ісламі" Абдулу Кадера Муллу, раніше визнаного винним у військових злочинах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram