ГоловнаСвіт

В Ізраїлі прийнято закон про титульну націю

Ізраїльську владу звинувачують у порушенні прав арабської меншини

В Ізраїлі прийнято закон про титульну націю
Биньямин Нетаньяху
Фото: Биньямин Нетаньяху

В Ізраїлі після бурхливих дискусій у Кнесеті (парламенті) ухвалено закон, що визначає цю державу як "національний простір єврейського народу".

Про це повідомляє euronews

Противники закону вважають, що він підриває засади демократії та порушує права арабської меншини.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу підтримав закон.

"Держава Ізраїль - це національна єврейська державу. У ній рівні права для всіх громадян, хочу це підкреслити. Але права ці стосуються тільки представників єврейського народу: і прапор, і гімн, і можливість еміграції євреїв з інших країн - все це частина нашої національної символіки", - заявив він.

Закон схвалено в уряді Ізраїлю 14 голосами проти шести. Серед його супротивників опинилися міністр юстиції Ципі Лівні та група міністрів з ліберальної центристської партії "Еш Атід", зокрема голова цієї партії, міністр фінансів Яір Лапід.

Закон, який спричинив бурю емоцій у політиків, ухвалили на тлі зростання напруження в лавах арабської меншини Ізраїлю.

Нагадаємо, що кілька тижнів тривають заворушення навколо святинь ісламу в Єрусалимі. 5 листопада ізраїльська поліція припинила арабські заворушення на Храмовій горі в Єрусалимі, де на місці знищеного в давнину іудейського храму зараз стоїть мечеть Аль-Акса. Палестинці виступили проти візиту на Храмову гору активістів ізраїльського правого табору. А 6 листопада влада Ізраїлю посилила заходи безпеки в Єрусалимі, закликавши палестинців зайняти конструктивну позицію щодо питання доступу на Храмову гору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram