ГоловнаСвіт

У ФРН екс-комуніст вперше після падіння Берлінської стіни очолить регіональний уряд

Кандидатура екс-комуніста викликала хвилю обурення в Берліні

У ФРН екс-комуніст вперше після падіння Берлінської стіни очолить регіональний уряд
Бодо Рамело
Фото: EPA/UPG

Три ліві партії в Німеччині створили коаліцію у федеральній землі Тюрингія.

Таким чином, вперше після падіння Берлінської стіни, екс-комуніст може очолити регіональний уряд, повідомляє euronews.

Соціал-демократи, які хочуть сформувати з "лівими" і "зеленими" на земельному рівні альянс, вважають найімовірнішою кандидатурою на пост глави Тюрингії Бодо Рамело.

Тюрингія була частиною НДР, але зараз є однією з найбільш економічно розвинених земель на сході країни.

Бодо Рамело під час своєї виборчої кампанії в Тюрингії активно використовував комуністичну тематику, зокрема, виступав біля червоного бюсту Карла Маркса. Його можливе обрання на пост глави регіонального уряду зчинило бурю дискусій і обурень в Берліні.

Президент Німеччини Йоахім Гаук, який був пастором і дисидентом у Східній Німеччині, заявив, що людям, які жили за комунізму, важко прийняти таку новину. Члени нової коаліції кажуть, що їхня домовленість може стати моделлю для загальнонаціональних виборів через три роки.

Меркель скасувала російсько-німецький форум

Нагадаємо, Берлінська стіна з 1961 по 1989 рік розділяла Федеративну республіку Німеччина і Німецьку демократичну республіку. Першу контролювали західні союзники (США, Великобританія і Франція), а другу - СРСР. Це і визначило подальший курс розвитку цих держав. Так, з НДР намагалися втекти сотні тисяч німців. Причини - соціальне невдоволення, економічна відсталість. Фактично НДР будувалася за радянським зразком з усіма наслідками. Протяжність стіни на державному кордоні становила 155 км, у тому числі в межах Берліна - 43 км.

Німеччина святкує ювілей падіння Берлінської стіни 7 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram