ГоловнаСвіт

Обама заявив про намір провести міграційну реформу, оминаючи Конгрес

Республіканці вже заявили, що спробують заблокувати ініціативу Обами

Обама заявив про намір провести міграційну реформу, оминаючи Конгрес
Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама заявив про свій намір провести міграційну реформу, оминаючи Конгрес.

Про це глава Білого дому повідомив у своєму телезверненні, пише The Wall Street Journal.

За словами Обами, якщо його план реалізують, понад чотири мільйони нелегальних мігрантів (за іншою версією - близько шести мільйонів) не тільки уникнуть депортації, а й отримають офіційний дозвіл на роботу в США. Це стосується мігрантів, які прожили в США понад п'ять років, а також тих, чиї діти - громадяни США. Крім того, президент зазначив, що Вашингтон полегшить легалізацію для високоосвічених мігрантів і підприємців.

"Якщо ви відповідаєте всім необхідним критеріям, ви можете вийти з тіні і жити за законом. Якщо ж ви злочинець, вас депортують", - заявив американський лідер. При цьому він відзначив внесок, який зробили мігранти в розвиток США, а також заявив, що "депортувати всіх 11,3 млн нелегальних мігрантів неможливо".

Разом з тим, охорону американського кордону посилять.

Зазначимо, що ініціатива президента з великою імовірністю стане приводом для ще більшої конфронтації з обома палатами Конгресу, контрольованого республіканцями. Обама вирішив діяти в обхід законодавців, здійснюючи реформу президентськими розпорядженнями. Конгресмени не можуть завадити реалізації "іммігрантських декретів" президента, однак тепер мають намір блокувати інші законодавчі ініціативи адміністрації Обами.

Республіканці заявили, що спробують заблокувати цю реформу Обами. Як повідомляє The Wall Street Journal, вони можуть використовувати для тиску на Білий дім законопроект про фінансування федерального уряду. Його необхідно ухвалити до 11 грудня. Деякі республіканці пропонують подати позов для того, щоб довести неконституційність дій президента. "Те, що він пропонує, призведе до порушення закону, не враховуватимуться голоси виборців. Міграційна проблема не вирішиться таким чином", - заявив лідер сенатської більшості Мітч Макконнелл.

Обама планує частково легалізувати майже 6 млн мігрантів

У четвер, 20 листопада, поблизу Білого дому зібрався натовп мігрантів. Дізнавшись про рішення Барака Обами дозволити нелегальним мігрантам залишитися в США, вони почали скандувати іспанською та англійською: "Так, ми змогли!" (Si se pudo! І Yes, we could!), переробивши таким чином передвиборчий слоган Обами "Yes, we can!" ("Так, ми можемо!")

Під час виборчої кампанії у 2008 році Барак Обама обіцяв зробити міграційну реформу одним зі своїх пріоритетів у перший рік свого президентства. Проте ані тоді, ані на початку свого другого терміну на посаді глави держави йому не вдалося це зробити. Сенат схвалив цю ініціативу, однак республіканці в Палаті представників її заблокували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram